Mercedes mild gestraft om testritten

Mercedes mag volgende maand niet deelnemen aan een test voor jonge autocoureurs op het circuit van Silverstone.

Het Formule 1-team krijgt die straf opgelegd omdat Mercedes in mei illegale testritten afwerkte in samenwerking met bandenfabrikant Pirelli.

Drie dagen lang testten Mercedes-coureurs Nico Rosberg en Lewis Hamilton de banden op het circuit in Barcelona. Kort daarop won Rosberg de Grand Prix van Monaco. Volgens de concurrerende teams Ferrari en Red Bull had Mercedes voordeel van de tests.

Het is al enkele jaren verboden om tijdens het seizoen te testen met auto’s die dat jaar ook worden ingezet tijdens wedstrijden. Dat werd ingevoerd om teams met laag budgetten net zoveel kans op testdagen te geven als teams met grote budgetten.

De straf die Mercedes vrijdag kreeg opgelegd wordt gezien als een milde. Aanvankelijk werd gedacht dat Mercedes en de coureurs mogelijk een vorm van puntenmindering zouden krijgen.

Toch is volgens autosportfederatie FIA bewezen dat het team de regels heeft overtreden. Volgens de tuchtcommissie van de FIA had Mercedes ten opzichte van de andere teams profijt van de illegale bandentests. Hoe de tuchtcommissie tot het oordeel kwam werd niet toegelicht. Zowel het team als de bandenleverancier kan nog in beroep gaan tegen de straf.

Bij de Young Driver Test op Silverstone kunnen jonge coureurs ervaring opdoen in een Formule 1-auto. De straf betekent daarom slecht nieuws voor Mercedes-reserve Sam Bird. Hij zal dit jaar langs de kant moeten toekijken. (AP/Reuters)