Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Klokkenluider Snowden aangeklaagd voor spionage en diefstal

Een bord met daarop steunbetuigingen aan Snowden in het zakendistrict van Hong Kong.
Een bord met daarop steunbetuigingen aan Snowden in het zakendistrict van Hong Kong. Foto AP / Kin Cheung

In de zaak rond het afluisterprogramma van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA wordt klokkenluider Edward Snowden aangeklaagd voor spionage en diefstal. De aanklacht kan een belangrijke rol gaan spelen bij de pogingen van de VS om Snowden uitgeleverd te krijgen.

In een aanklacht die de Amerikaanse justitie gisteravond openbaar maakte staat dat Snowden zich schuldig heeft gemaakt aan het zonder toestemming verspreiden van defensie-informatie, het verspreiden van geheime inlichtingeninformatie en diefstal van overheidseigendommen. Voor alle drie de overtredingen staat een maximumstraf van tien jaar, meldt persbureau AP. In totaal kan Snowden dus dertig jaar cel krijgen.

De rechtbank waar de aanklacht van een bladzijde werd ingediend ligt in het oostelijke district van de staat Virginia, waar ook de voormalige werkgever van Snowden is gevestigd. Het bedrijf Booz Allen Hamilton werd door de NSA ingehuurd, waardoor Snowden weet kreeg van de afluisterprogramma’s.

Snowden verblijft momenteel waarschijnlijk in Hong Kong. De aanklacht dateert van 14 juni, vijf dagen nadat bleek dat Snowden informatie had gelekt.

Proces rond uitlevering kan juridische strijd worden

Het proces rond de uitlevering kan een lange juridische strijd worden. In het uitleveringsverdrag tussen de Verenigde Staten en Hong Kong staat dat iemand niet hoeft te worden uitgeleverd om politieke overtredingen. Spionage kan een politieke overtreding worden genoemd.

De VS hebben voor zover bekend nog niet om de uitlevering van Snowden gevraagd. Volgens bronnen van de BBC werkt de VS op dit moment aan een uitleveringsverzoek. De Democratische senator Bill Nelson hoopt dat de aanklacht de uitlevering van Snowden dichterbij zal brengen:

“Ik heb dit altijd een verraderlijke daad gevonden. Ik hoop dat de regering van Hong Kong hem gevangen zal nemen en hem zal uitleveren aan de VS.”

‘Snowden onder bescherming van politie Hong Kong’

De regering van Hong Kong weigert commentaar te geven op een mogelijk uitleveringsverzoek van de VS. Politiecommissaris Andy Tsang wilde vanochtend alleen zeggen dat Hong Kong zich bij de behandeling van de de zaak van Snowden aan de wet zal houden. Een aantal parlementariërs liet tegenover AP doorschemeren dat China uiteindelijk het laatste woord heeft als het om de uitlevering gaat.

De krant Apple Daily uit Hong Kong meldde vanochtend dat Snowden op dit moment in een safe house zit dat bewaakt wordt door de politie.