Kabinet zet pensioenplan sociale partners op zijspoor

De sociale partners zijn ongelukkig met de manoeuvre van staatssecretaris Weekers.
De sociale partners zijn ongelukkig met de manoeuvre van staatssecretaris Weekers. Foto ANP / Roos Koole

Het kabinet trekt zijn handen af van het initiatief van de sociale partners om de bezuinigingen op pensioenen te verzachten. Dit doet het kabinet door het sterk bekritiseerde plan als los wetsvoorstel aan de Kamer voor te leggen, en niet als onderdeel van een bredere pensioenherziening, die de schatkist vanaf 2017 jaarlijks 2 miljard oplevert. Hierdoor wordt het plan vrijwel zeker in de Eerste Kamer weggestemd.

Bij de formatie besloten VVD en PvdA de aftrekbaarheid van pensioenpremies te beperken. Gevolg is dat pensioenen trager worden opgebouwd. Het kabinet had de sociale partners toegezegd 250 miljoen euro uit te trekken voor een ‘bijspaarregeling’ die dit deels moest compenseren. Op die regeling kwam veel kritiek, onder meer van toezichthouders AFM en DNB, die vreesden dat een groot deel van de premie-inleg zou opgaan aan uitvoeringskosten. Gisteren werd bekend dat de Raad van State negatief heeft geadviseerd over het wetsvoorstel.

Zonder de omstreden bijspaarregeling, kan het oorspronkelijke voorstel uit het regeerakkoord, dat dieper in de pensioenopbouw snijdt, alsnog worden aangenomen. Bronnen rond het kabinet bevestigen aan NRC Handelsblad dat de pensioenvoorstellen van kabinet en sociale partners bewust om die reden niet in één wet worden opgenomen. Frans Weekers (Financiën, VVD) berichtte de Kamer deze week dat hij ze apart indient. Bronnen beamen dat dit bijna zeker zal leiden tot het afschieten van het plan van de sociale partners.

Sociale partners ontevreden met besluit

Binnen de coalitie was er al weinig animo voor. Het besluit van Weekers ligt gevoelig, omdat het kabinet grote waarde hecht aan goede betrekkingen met sociale partners. Die zijn nu ontevreden. “Wij vinden dit een slecht idee, want de twee voorstellen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden”, zegt een woordvoerder van VNO-NCW. Ook de FNV stelt namens de werknemers dat het “echt in één wetsvoorstel” hoort. “We komen hier zonder twijfel nog op terug.”