Hockeyers gaan opnieuw ten onder tegen Australië

De Nederlandse hockeyers hebben vrijdagavond in de Hockey World League in Rotterdam met 4-3 verloren van wereldkampioen Australië.

De finale van het nieuwe toernooi gaat zondagmiddag tussen Australië en het verrassende team van België, dat zich eerder op de dag had ontdaan van Nieuw Zeeland (3-2). Nederland en de Black Sticks spelen zondagmiddag om de derde plaats.

Het evenement in Rotterdam is één van de twee halve finale-toernooien van de nieuwe Hockey World League, waar tickets zijn te verdienen voor het wereldkampioenschap van volgend jaar in Den Haag.

Nederland is als gastland al zeker van deelname aan dat WK, zowel bij de mannen als bij de vrouwen. Bij de mannen zijn Australië en België, gecoacht door de Nederlander Marc Lammers, nu ook officieel geplaatst voor het WK .

De Nederlandse hockeymannen hebben het al jaren moeilijk tegen angstgegner Australië. De laatste keer dat Nederland de fysieke sterke Australiërs versloeg tijdens een groot toernooi dateert van negen jaar geleden: in 2004 won het Nederlands elftal tijdens de Olympische Spelen van Athene met 2-1.

Daarna waren de Kookaburras de Nederlanders altijd de baas. Vorig jaar, toen Nederland in Londen de olympische finale bereikte, werd Australië ontlopen.

In een doelpuntrijk duel was Australië vrijdagavond in het matig gevulde stadion van HC Rotterdam opnieuw de bovenliggende partij. Dat resulteerde al na dik een kwartier spelen in een voorsprong, toen strafcornerspecialist Chris Ciriello een corner benutte.

Vijf minuten later was het alweer gelijk, toen Jeroen Hertzberger zijn eerste corner verzilverde (1-1). Maar Matthew Gohdes bracht de Australiërs vrijwel direct opnieuw op voorsprong (2-1).

De ploeg van bondscoach Paul van Ass bleef achter de tegenstander aanlopen. Kort na rust bracht Billy Bakker Nederland met een keiharde backhand terug in de race, maar ook dit keer had Australië binnen enkele minuten een antwoord: Russell Ford bracht Australië voor de derde keer op voorsprong, en opnieuw uit een strafcorner (3-2).

Onverdiend was dat niet: de Australiërs waren veel vaker in de Nederlandse cirkel te vinden dan andersom. Een kwartier voor tijd betaalde zich dat uit. Deze keer was het Kieran Govers die een corner raak pushte, al had hij daarbij enig geluk (4-2).

Nederland zette nog één keer aan en verkleinde de achterstand via Rogier Hofman, die een cornervariant afrondde (4-3), maar Australië tikte de wedstrijd professioneel uit.

Voor België, nummer negen op de wereldranglijst, verloopt de Hockey World League in Rotterdam als een droom. De ploeg van Marc Lammers had de wereldkampioen eerder in het toernooi sensationeel weten te verslaan (3-1) en voelt zich sterker dan ooit.

Vrijdag waren de Belgen ook de lastige ploeg van Nieuw Zeeland de baas (3-2), mede danzij de doelpunten van Thomas Briels en Tom Boon (tweemaal).