Ex-genoten OPROEP

Bijna iedereen heeft er een (of meerdere): een ex. We kennen de cijfers: zo grofweg een op de drie huwelijken strandt. In 2012 werden 70.315 huwelijken gesloten en 33.273 ontbonden. En deze cijfers staan nog los van het aantal partnerregistraties dat ongedaan wordt gemaakt en het aantal relaties dat strandt zonder dat er officiële papieren aan te pas kwamen. Bijna iedereen is een ex.

Wat zijn de verhalen achter die liefdes die voorbij gingen? Waarom werd de een verliefd op de ander? En hoe kwam het dat ze jaren later uit elkaar groeiden? Waarom bloedde de liefde dood? Waarom besluiten twee mensen dat ze niet als broer en zus verder willen? Hoe regelen ze dat met de kinderen? Hoe blijven ze vrienden – of is dat iets wat ze juíst niet willen?

Lux wil na de zomer beginnen met een nieuwe interviewrubriek: Ex-genoten. Beide exen vertellen, los van elkaar, over hun liefde en hoe die voorbijging. Van de herinnering aan een jeugdliefde tot aan een geslaagd ‘nahuwelijk’ na een half leven samen. Over het zoet en het zuur. Bestaat er zoiets als voorbeeldig scheiden? Is uit elkaar gaan altijd een drama?

Voor deze interviewreeks zoekt Lux kandidaten. Willen u en uw ex meewerken? Mail dan uw gegevens en uw verhaal, in een paar zinnen, naar exgenoten@nrc.nl