Drie doden door overstromingen Canada - leger biedt hulp

Calgary is volledig ondergelopen. De bewoners van het centrum van de stad worden geëvacueerd.
Calgary is volledig ondergelopen. De bewoners van het centrum van de stad worden geëvacueerd. Foto AFP / Dave Buston

De overstromingen in het zuiden van de Canadese provincie Alberta hebben tot nu toe aan minstens drie mensen het leven heeft gekost. Dat meldde persbureau AP vanochtend. Premier Stephen Harper, zelf een inwoner van het zwaar getroffen Calgary, noemt de omvang van de overstromingen “onvoorstelbaar”.

Ongeveer 75.000 inwoners van Calgary kregen gisteren te horen dat zij hun door het hoogwater bedreigde woningen moesten ontruimen. Volgens burgemeester Naheed Nenshi heeft het waterpeil een piek bereikt, maar is het nog niet gedaald. Nenshi houdt rekening met het scenario dat het peil nog verder stijgt, hoewel hij hoopt dat Calgary het ergste nu achter de rug heeft.

Zo’n vijftienhonderd mensen uit de ooit olympische stad, die ruim een miljoen inwoners telt, zijn ondergebracht in opvangcentra. Tal van tunnels en wegen staan onder water. Scholen zijn dicht en het openbaar vervoer in het stadscentrum ligt stil.

Een geschokte premier Harper zei gisteravond dat de situatie in Alberta zich heeft gestabiliseerd en dat het weer is verbeterd. De regering stuurt 1300 militairen naar het getroffen gebied om de slachtoffers van de overstromingen te helpen.

Canada al dagen geteisterd door hevige regenval

Het zuiden van Alberta wordt al een week lang geteisterd door zware regenval. Op veel plaatsen zijn overstromingen ontstaan. Wegen en bruggen zijn weggeslagen. In twaalf gemeentes is de noodtoestand afgekondigd. Woeste modderstromen hebbe al geleid tot de sluiting van de Trans-Canada Highway. Daardoor zijn de bergdorpen Banff en Canmore van de buitenwereld afgesloten.