Djej msharmal, tajine met kip en olijven

Misschien wel de bekendste Marokkaanse tajine wordt gemaakt van kip met saffraan, gepekelde citroen en olijven. De lekkerste djej msharmal at ik ooit in de Jardin Majorelles in Marrakech, een weelderige subtropische tuin waarvan Yves Saint Lorent mede-eigenaar is. Gepekelde citroen is een must in dit recept. Het is te koop op de Oosterse Markt, maar ook bij de meeste mediterrane supers. Zelf pekelen is ook niet moeilijk. Op internet zijn recepten te vinden.

voor 4 personen:

¼ theelepel saffraandraadjes

olijfolie

4 kippendijen, elk in 2 stukken

2 middelgrote uien, fijngesneden

2 teentjes knoflook, fijngeraspt

2 cm gemberwortel, fijngeraspt

350 ml kippenbouillon (of water)

1 gepekelde citroen

sap van 1 (gewone) citroen

100 g paarse of zwarte olijven, met pit

een handje koriander, fijngehakt

een handje platte peterselie, fijngehakt

Week de saffraan 10 minuten in 2 eetlepels heet water.

Bestrooi de kipdelen rondom met zout en versgemalen peper.

Verhit de olijfolie in een tajine of stoofpan. Als je een aardewerken tajine gebruikt, begin dan op heel laag vuur en voer de warmte langzaam op (zo voorkom je barsten of breken). Fruit hierin zachtjes de ui met een snuf zout. Voeg na 10 minuten de knoflook en gember toe, fruit een minuutje mee en voeg dan het saffraanwater toe. Leg de stukken kip naast elkaar in de pan en schenk er de bouillon (of het water) bij.

Breng alles aan de kook, draai het vuur laag en laat de kip afgedekt zo’n drie kwartier stoven.

Draai de stukken kip halverwege de stooftijd om, en voeg zo nodig extra water toe.

Snijd de gepekelde citroen in kwarten en verwijder het vruchtvlees. Snijd de schil in heel dunne reepjes.

Voeg de reepjes citroenschil, de olijven en de helft van het citroensap toe en laat nog tien minuten sudderen.

Controleer of het vocht voldoende is ingekookt om als saus te dienen.

Haal zo nodig de kip uit de pan en reduceer het vocht op wat hoger vuur.

Proef en maak de saus verder op smaak met zout, versgemalen zwarte peper en citroensap.

Leg de kip terug in de pan en bestrooi de tajine voor het serveren met de groene kruiden.