De bedenker van de polypil verkoopt hem nu zelf

“We hebben gekeken of de farmaceutische industrie geïnteresseerd was, maar ze zien de polypil niet als grote geldmaker.” Zegt Nicholas Wald in een nieuwsbericht dat het Britisch Medical Journal (BMJ) afgelopen woensdag online zette. De BMJ meldt daarin dat Wald zijn polypil online gaat verkopen, na een consult van een internetdokter. Zoek www.polypill.com op, vraag een consult aan en een dokter neemt binnen een uur contact op, als u tenminste een 50-plusser zonder hartziekte bent.

Wald, van het centrum voor preventieve geneeskunde aan de Queen Mary University in Londen, ontwierp de polypil voor mensen die geen hartziekte hebben en de kans erop willen verkleinen. Die kan 80 procent omlaag, berekende Wald in een BMJ-artikel (28 juni 2003). In de polypil zaten toen een cholesterolverlagende statine, drie verschillende bloeddrukverlagende medicijnen, foliumzuur en aspirine.

Foliumzuur verdween nadat was aangetoond dat die stof de kans op hartziekte niet verlaagt. Aspirine verdween en de statinedosis werd gehalveerd vanwege de inmiddels bekend geworden bijwerkingen. En de merknaam van de polypil is Polytor geworden. Wim Köhler