Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert in Antwerpen het huis van Jef Cornelis en Kristine Kloeck.

Jef Cornelis Kristine Kloeck, Antwerpen
Jef Cornelis Kristine Kloeck, Antwerpen

Huis Jef Cornelis (72, oud-televisieregisseur) wist precies wat hij wilde toen hij de Vlaamse architect Bob van Reeth benaderde. Een huis waar je met twee personen en nog één of twee kinderen kan samenleven met behoud van privacy. Binnen de muren van een oud huis in Antwerpen vulde Van Reeth dat heel letterlijk in. Een trappenhuis in het midden met aan weerszijden een eigen vleugel. Een eigen voordeur, een eigen slaapkamer, een eigen badkamer, een eigen werkkamer. De woonkamer, keuken en tuin delen ze. „Het monogame duurzame huwelijk is niet eenvoudig in stand te houden, zo is het haalbaarder”, zegt Kristine Kloeck (66), die pas Cornelis’ partner werd toen het huis al gebouwd werd. Ja, het heeft, behalve van een klooster of een Escher, ook iets van een gevangenis, zegt Kloeck, die er in haar loopbaan bij justitie en in het welzijnswerk genoeg van binnen heeft gezien. „Ik kwam uit een klassiek burgerlijk huis, met grote ruimtes. Dit is een huis waarin je moet leren leven.” En dan klopt het: de menselijke maat, het licht dat gul door het M-vormige glazen dak binnenvalt, de tuin met de oude, rode beuk. Ze roemen de degelijkheid en de soliditeit. Ze wonen er al 33 jaar, hun dochter groeide er op.

Interieur „Het huis vraagt weinig. Wat er staat is voornamelijk twintigste-eeuws design.” Het trappenhuis hangt vol kunst. Op de vloer een foto van populieren in een betonnen doos, „symbolisch voor de natuur die beschermd moet worden”, van Jean-Marc Bustamente.

Van Ikea Kasten in de bergruimtes.

Bij brand meenemen De tekeningen en etsen van Bruce Nauman.