Architectuur, stand-up en Fellini

Viermaal een vooruitblik op kunst van dit weekeinde en daarna, plus vijf recensies van lopende kunstzaken.

Dag vande Architectuur

Het thema van de Dag van de Architectuur is dit jaar ‘24 uur Architectuur’. De nadruk in het programma ligt op gebouwen die de klok rond geopend zijn, zoals hotels, ziekenhuizen of stations. In heel het land verzorgen architectuurcentra, culturele organisaties, gemeenten en architectenbureaus een dag- en nachtprogramma voor de Dag van de Architectuur. Veel aandacht is er dit jaar voor de enorme leegstand in Nederland: de jaren van overdaad hebben geresulteerd in miljoenen vierkante meters nooit gebruikte gebouwen.

22 en 23 juni, dagvandearchitectuur.nl

Comedytrain International Summer Festival

Het internationale comedyfestival van de Comedytrain begint dinsdag met een eenmalige show van de enigmatische stand-up- en cultheld Daniel Kitson, berucht om zijn zeldzame optredens. Deze show van de ‘Salinger of stand-up’ (volgens The Guardian) is dan ook al een maand uitverkocht. Vijf weken lang treden er vervolgens duo’s op, vier avonden lang, van woensdag tot en met zaterdag, meestal combinaties van een veteraan en een aanstormend talent. Komende week zijn allereerst de Amerikanen Todd Glass en Daniel Kinno te zien. In juli komen onder meer de Canadezen Glenn Wool en Paul Myrehaug. De ruige Wool is een uitstekende verteller, met harde grappen.

Festival t/m 27/7; Inl: toomler.nl

Eye eert Fellini

Op 30 juni opent Filmmuseum Eye een grote tentoonstelling over de Italiaanse maestro Federico Fellini (1920-1993) met groot geprojecteerde filmfragmenten, foto’s, archiefstukken, brieven en affiches geven twintig jaar na zijn overlijden inzicht de drijfveren van de maker van meesterwerken als La strada, La dolce vita en 8,5. Daarnaast zullen alle films te zien zijn die Féfé (voor intimi) tussen 1950 en 1990 heeft geregisseerd.

30 juni t/m 22 september, Filmmuseum Eye, Amsterdam. Inl: eyefilm.nl

Katia en Marielle Labèque en het Kalakan Trio

De serie Meesterpianisten besluit dit seizoen met een extra, op de website van het Concertgebouw live gestreamd concert van de Franse pianozusjes Katia en Marielle Labèque, van wie de eerste doorgaans de extraverte rol op zich neemt, en de tweede de meer bedeesde is.

Op het programma staan de Boléro en de Rhapsodie espagnole van Ravel in de originele versie voor twee piano’s, Philip Glass’ 4 Movements for 2 pianos en enkele traditioneel Baskische liederen met percussie en zang door het Kalakan Trio.

Zondag 23 juni, 20.15u. Inl: concertgebouw.nl