AnsaldoBreda moest zaken doen met ‘incompetente’ NS’ers

Manfellotto was dinsdag in de Tweede Kamer zijn visie op de perikelen rond de Fyra-hogesnelheidstrein te geven.
Manfellotto was dinsdag in de Tweede Kamer zijn visie op de perikelen rond de Fyra-hogesnelheidstrein te geven. Foto ANP / Jerry Lampen

Volgens AnsaldoBreda, fabrikant van de Fyra, heeft de NS zich bij het plannen van de hogesnelheidstrein lange tijd verlaten op de Ierse financieringsmaatschappij die de Fyra heeft aangekocht. Daardoor waren we lang in gesprek met “incompetente” mensen, zegt Maurizio Manfellotto, topman van AnsaldoBreda.

In een interview met NRC Handelsblad zegt Manfellotto dat zijn gesprekspartners lange tijd niet goed hebben begrepen wat er komt kijken bij een hogesnelheidstrein. “En ik wil niet negatief beoordeeld worden door een klant die zo incompetent is.”

Manfellotto eist inzage in de rapporten waarin allerlei gebreken aan de Fyra worden vastgesteld, terwijl de treinen al wel waren gecertificeerd. Hij herhaalt, in een gesprek direct na de ‘rondetafel’ dinsdag met een Nederlands-Belgische Kamercommissie, dat AnsaldoBreda geen formele opzegging van het contract heeft ontvangen. NS-directeur Meerstadt noemde dat tegenover de commissie nonsens. Maar Manfellotto herhaalde gistermiddag per e-mail: “We hebben nog niets ontvangen.” Hij vertelt ook dat hij Meerstadt nooit heeft ontmoet.

NS zegt fabrikant meerdere malen te hebben geïnformeerd

Desgevraagd liet een NS-woordvoerder gisteren weten dat AnsaldoBreda op 3 juni schriftelijk is geïnformeerd over “ons standpunt ten aanzien van de commerciële inzetbaarheid van de V250. Daarna, maar vóór dinsdag 18 juni, zijn er nog twee schriftelijke informatiemomenten geweest over de situatie met de V250.” Hij zei, met het oog op het korte geding vrijdag van AnsaldoBreda tegen NS, geen antwoord te kunnen geven op vragen over de exacte data en op vragen of er al een juridische procedure is begonnen en of het contract al formeel is omgezegd.

De Italiaanse premier Letta heeft gezegd dat hij op korte termijn contact zal zoeken met zijn Nederlandse en Belgische collega’s. “Het lot van de Italiaanse bedrijven maar ook de goede naam van de Italiaanse technologie staan mij na aan hart”, zei Letta.