Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Wouter Bos wordt bestuursvoorzitter bij het VUmc

Wouter Bos.
Wouter Bos. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Oud-minister van Financiën Wouter Bos wordt medio augustus voorzitter van de driehoofdige raad van bestuur van het VU medisch centrum in Amsterdam. De voormalig PvdA-leider is sinds zijn vertrek uit de politiek in 2010 partner bij adviesbureau KPMG. Daar houdt hij zich hoofdzakelijk bezig met de gezondheidszorg.

De benoeming van Bos geldt als een verrassing. De luwte verruilt hij voor een klus met een hoog afbreukrisico waarvoor een maximale bezoldiging geldt van 188.000 euro per jaar. Aanzienlijk minder dan de vier ton die hij nu verdient.

Het VU medisch centrum raakte vorig jaar in opspraak na een reeks incidenten. Begin 2012 februari bleek dat tv-producent Eyeworks opnames maakte op de eerste hulp zonder toestemming van patiënten. In augustus 2012 werd het academisch ziekenhuis tijdelijk onder verscherpt toezicht van de inspectie voor de volksgezondheid geplaatst vanwege een disfunctionerende afdeling longchirurgie. Een probleem dat nog altijd niet is verholpen.

De crisis kostte bestuursvoorzitter Elmer Mulder en zijn collega Wouter van Ewijk hun baan en leidde tot het vertrek van de meerderheid van de raad van toezicht.

Chris Polman ook benoemd tot lid raad van bestuur

Behalve Bos treedt neuroloog Chris Polman op 1 juli toe tot de raad van bestuur. Hij is al jaren werkzaam bij het VU medisch centrum en is expert op het gebied van multiple sclerose. Vice-voorzitter Wim Stalman, verantwoordelijk voor het medisch onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, blijft aan. De twee huidige interimmers, Frans Corstens en voorzitter Fred Plukker, treden terug.

Bos was van 2002 tot februari 2010 leider van de PvdA en verliet de politiek om meer tijd aan zijn gezin te kunnen besteden. Eind 2010 trad hij in dienst bij KPMG waar hij zich richtte op de zorg. “Iedereen die mij kent weet ook dat de gezondheidszorg mij al langer boeit. Daar gaat de komende jaren heel veel gebeuren,” zei hij toen.

Bos: Ik zit toch het liefst zelf achter het stuur

In een commentaar op de site van het VUmc zegt Bos:

“Met mijn advieswerk in de zorg heb ik in vele keukens kunnen kijken die voor anderen gesloten blijven. In mijn rol als bestuursvoorzitter van VUmc krijg ik de kans om het veld in te gaan en eindverantwoordelijkheid te dragen. Uiteindelijk ben ik toch iemand die het liefst zelf achter het stuur zit.”

Bos zegt ook dat hij het “een mooie speling van het lot” vindt dat hij 25 jaar geleden, op zijn 25e, de deuren van de VU achter zich dichttrok en er nu weer terugkeert.