VUmc en Eyeworks schikken zaak met OM rond tv-programma

Het VU medisch centrum en productiebedrijf Eyeworks zijn tot een schikking gekomen met het OM in de zaak rond het realityprogramma ’24 uur tussen leven en dood’. Het Vumc betaalt 30.000 euro, Eyeworks 20.000 euro. Als voorwaarde voor het niet vervolgen van de twee partijen moeten ze een schadevergoeding betalen aan de zeven patiënten die zijn gefilmd voor het programma.

Het VUmc en productiebedrijf Eyeworks hebben een schikking getroffen met het OM: ze betalen een boete en vergoeden schade aan de patiënten die voor het tv-programma buiten hun weten om gefilmd werden.
Het VUmc en productiebedrijf Eyeworks hebben een schikking getroffen met het OM: ze betalen een boete en vergoeden schade aan de patiënten die voor het tv-programma buiten hun weten om gefilmd werden. Foto ANP / Lex van Lieshout

Het VU medisch centrum en productiebedrijf Eyeworks zijn tot een schikking gekomen met het OM in de zaak rond het realityprogramma ’24 uur: Tussen Leven en Dood’. Het Vumc betaalt 30.000 euro, Eyeworks 20.000 euro. Als voorwaarde voor het niet vervolgen van de twee partijen moeten ze een schadevergoeding betalen aan de zeven patiënten die zijn gefilmd voor het programma.

Het OM vindt dat het VUmc zich schuldig heeft gemaakt aan “opzettelijke schending van het medisch beroepsgeheim”. Het medisch centrum en de producent hebben beelden en gesprekken opgenomen zonder dat het vooraf voldoende kenbaar is gemaakt. Daarom vindt het OM ook dat de twee organisaties schuldig zijn aan het heimelijk meeluisteren of opnemen van gesprekken in publieke ruimten.

Niettemin vindt het OM een schikking afdoende omdat de twee organisaties hun volledige medewerking hebben verleend aan het strafrechtelijk onderzoek en ook omdat ze veel media-aandacht te verduren kregen. Ook het intern onderzoek van het VUmc en het verbeterplan dat daarna is opgesteld, telden voor het OM mee om te bepalen dat een zitting geen meerwaarde zou hebben.

VUmc ging te snel akkoord met tv-format

Volgens het OM is het VUmc wel te gemakkelijk akkoord gegaan met het tv-format en “te routineus omgegaan met de juridische aspecten van het programma”. Omdat het OM dit het ziekenhuis zwaar aanrekent, valt het boetebedrag voor het medisch centrum dan ook hoger uit.

Het OM onderzocht aangiftes van patiënten die in het realityprogramma gefilmd zijn en dat vorig jaar al stopte na een storm van kritiek. Voor het programma werden zorgverleners op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het VUmc gevolgd. Patiënten op de SEH werden ook gefilmd, maar niet iedereen bleek daarvan op de hoogte gebracht. De zeven patiënten die aangifte deden, gaven geen toestemming voor de opnamen.

Programma was al kostenpost van 188.000 euro

Met de boete is het programma al met al een kostbaar project geworden: het ziekenhuis, RTL en Eyeworks besloten eerder de kosten van het geflopte programma te delen. Het leverde de drie partijen elk een kostenpost op van 188.000 euro. Met de boete samen wordt dat voor het VUmc nu dus 218.000 euro.