VN: bewapening partijen Syrië verhoogt aantal oorlogsmisdaden

Het hoofd van de VN-commissie die mensenrechtenschendingen in Syrië onderzoekt Paulo Pinheiro vindt dat landen die wapens aan Syrië leveren ook de verantwoordelijkheid dragen voor het mogelijke gebruik daarvan om mensenrechtenschendingen te verrichten.
Het hoofd van de VN-commissie die mensenrechtenschendingen in Syrië onderzoekt Paulo Pinheiro vindt dat landen die wapens aan Syrië leveren ook de verantwoordelijkheid dragen voor het mogelijke gebruik daarvan om mensenrechtenschendingen te verrichten. Foto AFP / Fabrice Coffrini

Wie een van de strijdende partijen in Syrië bewapent, riskeert een verdere stijging van het aantal oorlogsmisdaden. Dat vindt het hoofd van de VN-commissie die mensenrechtenschendingen in Syrië onderzoekt volgens persbureau AP.

Commissievoorzitter Paulo Pinheiro hekelde niet rechtstreeks het recente Amerikaanse besluit de Syrische rebellen in het vervolg van wapens te voorzien, omdat de commissie volgens hem geen commentaar levert op de beslissingen van overheden. Maar de strekking van zijn waarschuwing, een week na de koerswijziging van de aanvankelijk terughoudende president Barack Obama, moet op het Witte Huis zijn aangekomen. Volgens de Amerikaanse regering is bewezen dat Syrië chemische wapens, waaronder het gifgas sarin, heeft ingezet in de strijd tegen de rebellen.

“Landen die wapens leveren dragen verantwoordelijkheid voor het mogelijke gebruik daarvan om vreselijke mensenrechtenschendingen, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid te plegen”, zei Pinheiro. “We zijn erg bang dat een groter aantal wapens een groter aantal misdaden betekent.”

Pinheiro’s deskundigencommissie beschuldigde eerder deze maand beide kampen van oorlogsmisdaden en het “aannemelijke” gebruik van chemische wapens.

De Syrische rebellen beweerden eerder vandaag nieuwe wapens te hebben ontvangen van bevriende landen. Met het extra wapentuig kunnen de opstandelingen de krachtsverhoudingen keren op het slagveld dat Syrië heet, verwachtte woordvoerder Loay Al-Mikdad. De ladingen wapens zijn afkomstig uit onder meer enkele Arabische landen. De Verenigde Staten hebben vooralsnog geen wapens geleverd, liet Al-Mikdad weten.