Van Poppel eerste tiener Tour na ’45

Danny van Poppel wordt de eerste tiener die deelneemt aan de Tour de France sinds de Tweede Wereldoorlog. De renner van Vacansoleil is volgende week zaterdag 19 jaar en 338 dagen, wanneer de Franse ronde van start gaat op Corsica.

Tot die tijd is Robert Ducard de jongste Tourrenner sinds 1947. Vanwege de pas afgelopen wereldoorlog werd de Tour in 1946 niet verreden. De Fransman was 20 jaar en 27 dagen toen hij in 1952 meereed.

Danny van Poppel wordt ook de jongste Nederlander in honderd Touredities. De allerjongste blijft de Fransman Camille Fily. Hij was in 1904, tijdens de tweede Toureditie, 17 jaar en 50 dagen. De jongste winnaar stamt ook uit die Tour – de Fransman Henri Cornet was 19 jaar toen hij in 1904 in Parijs werd gehuldigd.

Saillante details: Danny van Poppel rijdt de Tour in dezelfde ploeg als zijn 25-jarige broer Boy. Beide renners maken hun Tourdebuut. Dat geldt niet voor hun 50-jarige vader Jean-Paul van Poppel, hun ploegleider bij Vacansoleil. De oud-sprinter behaalde tussen 1987 en 1994 negen ritzeges in de Tour. Hij veroverde bij zijn Tourdebuut de groene trui, als winnaar van het puntenklassement.