Terugkijken: 25 jaar geleden was het Volksparkstadion van Oranje

Dinsdag 21 juni 1988, vandaag precies 25 jaar geleden. In Hamburg stond toen de halve finale van het EK op het programma, West-Duitsland – Nederland. Het was voor veel Nederlanders eigenlijk al de finale – én de verlossing van een nationaal trauma toen Van Basten de winnende erin schoof.

Ruud Gullit en Frank Rijkaard na de overwinning op West-Duitsland.
Ruud Gullit en Frank Rijkaard na de overwinning op West-Duitsland. Foto ANP

Dinsdag 21 juni 1988, vandaag precies 25 jaar geleden. In Hamburg stond toen de halve finale van het EK op het programma, West-Duitsland - Nederland. Het was voor veel Nederlanders eigenlijk al de finale - én de verlossing van een nationaal trauma toen Van Basten de winnende erin schoof.

Het was een wonder dat die wedstrijd niet uit de hand liep, zeiden spelers van Oranje later. Ze waren zó opgefokt voor de wedstrijd tegen de Duitsers dat ze met het mes tussen de tanden het Volksparkstadion in Hamburg betraden. Vanwege de oorlog, dat ook, maar vooral vanwege de nederlaag in de WK-finale van 1974, toen het Nederlands elftal (met Cruijff als grote leider) ‘totaalvoetbal’ speelde, maar de titel niet won. Het werd 2-1. Veel spelers die er in ‘88 bij waren, hadden veertien jaar eerder als jongetje huilend voor de televisie gezeten.

De beelden van de gewonnen halve finale van een kwart eeuw geleden kun je niet vaak genoeg zien, dus hier zijn ze nog een keertje.

En om je erdoor te gidsen:

  • 1:35 Koeman speelt te kort terug op Van Breukelen, zodat Frank Mill er bijna tussen kan komen. Wat Van Breukelen doet, toont hoe geprikkeld hij toen was: met de knie omhoog springt hij op de spits in. Als die op de grond ligt, schreeuwt de doelman hem nog wat toe. Later komt naar buiten wat dat was: “Ich hoffe das du fokking stirbst.”
  • 3:50 Net zoiets, maar dan aan de andere kant. De West-Duitse doelman Immel komt hard in op Van Basten.
  • 5:30 “Oh, nee! Hij legt hem op de stip!” Scheidsrechter Igna (die later toegaf dat hij eigenlijk te geblesseerd was om het duel te fluiten) geeft West-Duitsland een strafschop, die Matthäus benut. Let ook op Van Tiggelen, die na de toekenning van de penalty de bal nog tegen de billen van Igna schiet. En let op het cynische applaus van Van Breukelen.
  • 7:20 Völler stelt zich aan na een sliding van Berry van Aerle. Hij en Koeman dagen de Duitse spits vervolgens uit door hem aan z’n haar te trekken terwijl hij op de grond ligt. Van Aerle zei later: “Hij sprong meteen op, dus zo geblesseerd was ie niet.”
  • 10:40 Van Basten draait weg bij zijn directe tegenstander, Jürgen Kohler, en gaat dan liggen. Ook geen zuivere strafschop, maar Igna geeft hem wel. Koeman verzilvert: 1-1.
  • 12:30 Hét moment. Jan Wouters krijgt de bal op de helft van de Duitsers, Van Basten loopt al. Wouters geeft hem mee (eigenlijk iets te hard, zei Van Basten later) en de spits schuift de bal langs doelman Immel. Evert ten Napel: “Het Volksparkstadion is van Oranje.” Van Basten zei na de wedstrijd in een interview: “Jürgen Kohler, wie was dat?”
  • 14:40 Joelend rennen de Oranje-spelers door de catacomben.

En het radiocommentaar van Jack van Gelder bij de winnende goal:

Aanstaande dinsdag, wanneer het 25 jaar geleden is dat de finale gespeeld werd, maken we op nrc.nl een liveblog over die historische dag.

    • Peter Zantingh