tandenborstels

Het wemelt in de winkel van de ‘gezonde keuzes’. Maar wat is de beste? Vandaag: tandenborstels

Is elektrisch poetsen nou echt beter dan met de hand? En als dat zo is, welke dan te kiezen? Die elektrische borstels variëren in prijs van 12 tot 180 euro. En waarom zijn er eigenlijk handtandenborstels in al die dynamische vormen?

Next.shopt vergelijkt vandaag vier tandenborstels. Twee elektrische en twee handtandenborstels.

Met een handtandenborstel kan je je tanden prima schoon krijgen, maar makkelijk is het niet. Voor het beste resultaat moet je korte bewegingen heen en weer maken onder een hoek van 45 graden en dat minimaal twee minuten volhouden. Dat lijkt kort, maar is in de praktijk best lang.

Bij een elektrische tandenborstel wordt ook twee minuten poetsen aangeraden, maar die elektrische borstel maakt dan wel veel meer poetsbewegingen. De fabrikanten claimen er wel 30.000 per minuut.

Wetenschappers stellen dan ook dat een elektrische tandenborstel in die twee minuten doorgaans meer tandplak weet te verwijderen dan een gewone tandenborstel. Vooral omdat mensen met een handtandenborstel meestal niet twee minuten lang de juiste poetsbewegingen maken. In de roterende, vibrerende en pulserende poetskoppen van de elektrische borstels zijn die bewegingen al ingeprogrameerd. Je hoeft de elektrische borstel dus alleen nog maar onder een hoek van 45 graden zachtjes over je tanden en tandhalzen te laten glijden. Maar welke is dan de beste?

We vergelijken de vrij voordelige Oral-B Professional care 500 Floss Action (40 euro) met de duurste die we konden vinden; de Philips Sonicare DiamondClean HX9332 (180 euro).

Oral-B Professional care 500 Floss Action

Richtprijs: 40 euro

Gezondheid: ****

De Consumentenbond deed vorig jaar onderzoek naar de beste elektronische tandenborstel. De markt wordt gedomineerd door twee merken: Oral-B van Braun en Philips Sonicare. De Consumentenbond liet 16 mannen en vrouwen hun tanden met verschillende elektrische borstels poetsen. Vanaf 24 uur voor de test mochten ze hun gebit niet meer reinigen en vooraf moesten ze hun mond spoelen met een vloeistof die de tandplak zichtbaar maakte. De hoeveelheid plak werd beoordeeld door een tandarts. Vervolgens moesten ze hun gebit twee minuten op de voor hun gebruikelijke manier poetsen. Na gebruik van een nieuwe plakverklikker werden de tanden weer door de tandarts op de resterende hoeveelheid tandplak gecontroleerd.

De Oral-B Floss Action eindigde als derde in de test van in totaal tien elektrische tandenborstels. Op de Kruidvat UltraDent Power na scoorden alle elektrische borstels ‘goed’ op het verwijderen van tandplak (de maximale score was ‘zeer goed’). De Oral-B Floss Action scoorde ook ‘goed’ op ‘gebruikersgemak’, ‘zeer goed’ op ‘afronding van de borstelhaartjes’, ‘redelijk’ op ‘aantal keren poetsen per acculading’, ‘goed’ op ‘gebruiksaanwijzing en ‘energiegebruik’, ‘zeer goed’ op ‘stevigheid’ en ‘slecht’ op ‘oplaadtijd’.

Voor de gezondheid doet alleen het verwijderen van tandplak ertoe. Vanwege het oordeel ‘goed’ geven wij vier ballen.

Philips Sonicare DiamondClean HX9332

Richtprijs: 180 euro

Gezondheid: ****

Volgens de Consumentenbond verwijderde deze Philips de meeste plak, maar hij scoorde toch niet meer dan ‘goed’ op dit punt, vandaar eveneens vier ballen.

In de test eindigde de DiamondClean tweede achter de Oral-B Triumph IQ 5000/D345455X (richtprijs 150 euro). De DiamondClean scoorde zeer goed op ‘aantal keren poetsen per acculading’, maar slecht op ‘oplaadtijd’ en niet meer dan redelijk op ‘energiegebruik’.

Ondanks het grote prijsverschil met de Oral-B Floss Action kreeg de Diamond Clean niet meer dan een 7,5 als testoordeel, terwijl de Floss Action nog altijd een 7,4 kreeg.

Oral-B Pro Expert Superior Clean Medium 35

Prijs op tandartsenplein.nl: 3,69 euro.

Gezondheid: ***

Het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam deed vorig jaar literatuuronderzoek naar de beste handtandenborstels. De onderzoekers concludeerden dat de door tandartsen meest geadviseerde borstels, die met rechte haren en zonder hoogteverschillen, de minste plak verwijderen. Tandenborstels met haren op verschillende hoogtes verwijderen al meer, maar borstels met haren onder een hoek bleken het meest effectief. Al die dynamisch ogende borstels in het supermarktschap zijn er dus niets voor niets. De Oral-B Superior Clean heeft haren op verschillende hoogtes, die ook nog eens schuin staan. Daarom zou deze de meeste plak moeten verwijderen. Maar wel minder dan een elektrische, vandaar drie ballen.

Duodent Tandenborstel Medium

Prijs op tandartsenplein.nl: 2,49 euro.

Gezondheid: **

Een rechtoe-rechtaan tandenborstel, zonder hoogteverschillen, of schuine haren. Ziet er sympathiek uit, maar is volgens de wetenschap minder effectief dan zijn dynamische vrienden. Wij komen dus niet verder dan twee ballen.