Spanje wint van Tahiti met 10-0 in Brazilië

Europees - en wereldkampioen Spanje heeft de grootste overwinning in de pas 21-jarige geschiedenis van de Confederations Cup behaald. In Rio de Janeiro, waar de ‘neutrale’ Braziliaanse toeschouwers partij voor de underdog kozen, won de toernooifavoriet gisteravond met 10-0 van de voetbalamateurs uit Tahiti, een eiland in de Stille Oceaan.

De Spaanse spits Fernando Torres van Chelsea scoorde viermaal en miste ook nog een strafschop. Buitenspeler David Villa van Barcelona maakte drie treffers tegen de nummer 138 van de FIFA-ranking. Spanje voert de mondiale ranglijst aan. De ploeg van bondscoach Vincente del Bosque is volgende zomer favoriet voor titelprolongatie op het WK in Brazilië.

In dezelfde poule won Uruguay gisteren na een spannende strijd met 2-1 van Nigeria. De Zuid-Amerikaanse nummer vier van het afgelopen WK dankte de zege aan een treffer van Diego Forlan, vlak na rust. Dezelfde aanvaller van de Braziliaanse club Internacional Forlan was aangever bij de Uruguayaanse vroege openingstreffer van Diego Lugano. De Nigeriaan John Obi Mikel van Chelsea zorgde vrij snel voor de gelijkmaker. In de slotfase miste Nigeria nog een open doelkans op de 2-2.

Zowel Nigeria als Uruguay heeft drie punten na twee duels. Spanje leidt de groep met zes punten, Tahiti is puntloos. Zondag staan de wedstrijden Spanje-Nigeria en Uruguay-Tahiti op het programma. In de andere poule zijn Brazilië en Italië – de voetbalgrootmachten treffen elkaar zaterdag in de strijd om groepswinst – al zeker van een halve finaleplaats.