Schoonspringen in Hezbollah-zwembad

Vrouwen die in een badpak van een duikplank springen in een zwembad dat door de militante islamitische groep Hezbollah wordt gefinancierd. Het is maar één van de paradoxen waar Marnix Kaart, regisseur van Celebrity Splash, de internationale versie van Sterren Springen, in Libanon mee te maken heeft. De tv-show met schoonspringende B-sterren is door de Nederlandse producent Eyeworks aan ruim twintig landen doorverkocht. Libanon is het eerste land in het Midden-Oosten dat het programma kocht. LBCI, de omroep die Celebrity Splash elke zondag live uitzendt, vroeg Kaart als regisseur. Dit weekend vliegt hij voor de zesde keer naar Beiroet.

In een land, dat na een langdurige burgeroorlog nog ernstig religieus verdeeld is, kampt met een Palestijns vluchtelingenprobleem en via Hezbollah betrokken dreigt te raken bij de strijd in Syrië, zou je weinig aandacht verwachten voor zo’n amusementsprogramma. Toch is de show mateloos populair. Kaart: „Elke week kijken er 2,2 miljoen mensen, dat is de helft van de bevolking.” Hij denkt dat de precaire situatie juist één van de redenen is dat het programma populair is: „Amusement is een goede manier om de politieke situatie even te vergeten. Mensen willen niet altijd met hun zorgen worden geconfronteerd. Het normale leven gaat ook gewoon door.”

Dit geldt niet alleen voor Libanon. Het programma wordt ook in Syrië en Irak uitgezonden. Toch wordt Kaart elk weekendweer met zijn neus op de feiten gedrukt. „LBCI garandeert mijn veiligheid als ik daar ben. Toch voelt de situatie daar erg explosief. Het zwembad wordt tijdens de opnamen beveiligd door tachtig militairen. Vorige week kreeg ik het idee dat mijn Libanese collega’s er geen zin meer in hadden. Na wat doorvragen kwam ik erachter wat er aan de hand was: ze maakten zich zorgen over hun veiligheid en hun toekomst.”

Kaart wist naar eigen zeggen weinig over het Midden-Oosten. „Het programma zou eerst in Dubai worden opgenomen, omdat er in Beiroet geen geschikt zwembad gevonden kon worden. Uiteindelijk vonden de programmamakers een zwembad, in het moslimgedeelte van de stad.” Kaart ging akkoord met de gewijzigde locatie. „Natuurlijk is het vreemd dat in deze omgeving vrouwen in badpak worden gefilmd, maar het is ook vooruitstrevend.”