Reis om de wereld met de thuiskok

Een gastronomische reis om de wereld in tachtig dagen is nauwelijks meer een avontuur te noemen. De lezer van deze rubriek heeft de afgelopen weken bestemmingen aangedaan als India, Frankrijk, Zweden en het eigen stadspark. Vandaag voert het vrijdagse uitstapje weer naar Vietnam, om kennis te maken met bo bun. Bo staat voor rundvlees, bun

Een gastronomische reis om de wereld in tachtig dagen is nauwelijks meer een avontuur te noemen. De lezer van deze rubriek heeft de afgelopen weken bestemmingen aangedaan als India, Frankrijk, Zweden en het eigen stadspark. Vandaag voert het vrijdagse uitstapje weer naar Vietnam, om kennis te maken met bo bun. Bo staat voor rundvlees, bun voor rijstvermicelli. Verschillende groenten, kruiden en een lauwwarme, pittige dressing vervolmaken het geheel. Het is een fris gerecht met een aangenaam contrast tussen warm en koud. De hete twist van rode peper doet het als altijd goed bij zomerse temperaturen. Met de groenten en kruiden kan naar beschikbaarheid en genoegen worden gevarieerd.

Snijd het vlees in plakjes ter dikte van twee-euromuntstukken. Maak het knoflookteentje schoon, versnipper het. Trek het uitgedroogde velletje van het citroengras en hak het witte deel van het citroengras heel fijn. Roer de maïzena door de vissaus en meng er daarna de sesamolie, de knoflook- en citroengrassnippers door. Voeg peper en zout toe. Doe de plakjes vlees erbij, schep om en zet ze een halve dag koel weg. Schep halverwege het vlees opnieuw om en voeg peper en zout naar smaak toe.

Snipper het sjalotje en snijd de rode peper in ringetjes. Meng alle ‘natte’ ingrediënten voor de dressing met de suiker tot de suiker is opgelost. Voeg de ringetjes rode peper en de sjalotsnippers toe.

Kook de rijstvermicelli (of mie) volgens de aanwijzing op de verpakking. Laat uitlekken. Snijd de komkommer in staafjes, plakjes of linten. Overgiet de taugé met kokend heet water en laat uitlekken.

Hak ondertussen de pinda’s grof en snijd de lente-ui in smalle ringetjes. Leg de groenten en de rijstvermicelli in twee kommen of diepe borden.

Verhit een eetlepel bakolie in een koekenpan of wok. Schroei de plakjes vlees heel snel dicht en haal ze uit de pan. Blus het bakvet af met de dressing en het restje marinade. Roer even stevig en giet de aldus verrijkte, lauwwarme dressing over de salade. Schik de plakjes vlees op de salade. Maak het af met de kruiden, ringetjes lente-ui en gehakte pinda’s. Dit was Vietnam, ik ben benieuwd waar de thuiskok ons volgende week brengt.

Bo bun

200 gram mals rundvlees

0,3 dl (= 2 eetlepels) bakolie

Voor de marinade:

0,3 dl sesamolie

0,3 dl vissaus

1 eetlepel maïzena

1 teentje knoflook

2 stengels citroengras

zout en peper

Voor de salade:

50 gram rijstvermicelli of dunne rijstmie

100 gram gemengde sla

50 gram taugé

halve komkommer

handvol blaadjes munt en (Thais) basilicum

2 eetlepels ongezouten pinda’s

1 lente-uitje

Voor de dressing:

0,3 dl vissaus

0,45 dl zonnebloemolie

schepje (riet)suiker

1 sjalot

1 kleine rode peper

sap van 1 limoen