Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Filosofie

Polare? Daar moet je even aan wennen

De nieuwe naam van de gecombineerde boekhandelsketens Selexyz en De Slegte is bekend: Polare. Daar zit een filosofie achter: de boekwinkel als “theater van het leven in al zijn fases”. Het gerucht blijkt waar: Polare is definitief de nieuwe naam van de gecombineerde boekhandelsketens Selexyz en De Slegte werd vandaag officieel bekendgemaakt. NRC-redacteur Hanneke Chin-A-Fo sprak

De nieuwe naam van de gecombineerde boekhandelsketens Selexyz en De Slegte is bekend: Polare. Daar zit een filosofie achter: de boekwinkel als “theater van het leven in al zijn fases”.

Het gerucht blijkt waar: Polare is definitief de nieuwe naam van de gecombineerde boekhandelsketens Selexyz en De Slegte werd vandaag officieel bekendgemaakt. NRC-redacteur Hanneke Chin-A-Fo sprak met Paul Dumas, medeoprichter van investeringsmaatschappij ProCures die de beide noodlijdende ketens in april vorig jaar overnam om ze te laten fuseren. Dumas is tevens directeur van de nieuwe keten.

De naam Polare is afkomstig van Stella Polare, de Poolster, het oudste navigatiemiddel van de mensheid. De naam kwam op na heel lang praten, zegt Dumas vandaag in nrc.next en NRC Handelsblad:

“En vooral terug te gaan naar de basisvraag: waarom zou je door de regen naar die winkel fietsen als je ook vanuit je leunstoel een boek kunt bestellen? Omdat wij dus ook die gids willen zijn. Op internet zijn ongeveer zeven miljoen titels te vinden, daar krijg je keuzestress van. Wij maken de voorsortering.”

Net als de naam is ook het logo bedacht door ontwerpbureau Tomorrow Design. Het is een combinatie van de Poolster en de uitwaaierende bladzijden van een boek, legt Dumas uit.

“Als ik had gezegd dat we een internetwinkel gingen beginnen met de naam Bol en een dik mannetje als logo zou je ook vragen wat dat met boeken te maken heeft. Aan Polare moet je wennen. Daarom zetten we op de etalages de tekst ‘voorheen Donner + De Slegte’ of ‘Scheltema De Slegte’. Die referentie met de sterke oude merken zullen we voorlopig nodig hebben.”

reacties op Twitter

Op Twitter zijn velen niet onverdeeld enthousiast over de nieuwe naam:

Twitter avatar pvdmeersch peter vandermeersch Zou een mens nu meer boeken kopen omdat je dat voortaan bij Polare kan doen in plaats van bij Donner of Scheltema?
Twitter avatar NynkeSirene Nynke Polare. Dan denk ik aan een ijsbeer. Niet aan een boekhandel. Wat jullie.
Twitter avatar astridharrewijn Astrid Harrewijn Ach, ik vind Polare wel vrolijk. Heb wel de hele tijd Volare in mijn hoofd.
Nel blu dipinto di blu. Lala lalala la la.
Twitter avatar Hetnieuweaaltje Het Nieuwe Aaltje Hoe verzin je het… ‘Polare nieuwe naam Selexyz en De Slegte’: http://t.co/AklnM53y7c