Niet alle Aziatische aandelen hoeven in de uitverkoop

Het einde van het tijdperk van het goedkope geld is wellicht geen goed nieuws voor Aziatische aandelen, maar hoeft ook weer niet te leiden tot een algemene vlucht van beleggers. De nakende inkrimping van obligatie-aankopen door de Federal Reserve (Amerikaanse stelsel van centrale banken) heeft de angst voor een liquiditeitscrisis aangewakkerd, maar niet alle markten zijn even kwetsbaar.

In sommige landen bieden aandelen een veiligheidsmarge in de vorm van dividenden. In Taiwan, Singa-pore en Maleisië liggen de rendementen hoger dan het langjarig historisch gemiddelde van vóór 2008. De rendementen op aandelen uit Zuid-Korea en Hongkong zijn echter veel lager dan in het verleden.

Taiwan lijkt de aantrekkelijkste plek om te gaan schuilen. De rendementen op de aandelen van dat land zijn momenteel 1,4 standaarddeviaties hoger dan het gemiddelde van vóór 2008. Omdat het fortuin van Taiwanese elektronicaproducenten en componentenmakers in nauw verband staat met de koopkracht van de Amerikaanse consument, zouden Taiwanese aandelen minder riskant moeten zijn.

Maleisië, waar het dividendrendement 1,8 standaarddeviaties hoger is dan gemiddeld, ziet er eveneens aantrekkelijk uit. Maar buitenlanders bezitten nu 48 procent van de Maleisische staatsobligaties, tegen 13 procent toen de Fed met de eerste ronde van de ‘kwantitatieve versoepeling’ begon, aldus Bank of America Merrill Lynch. Een haastige uittocht van deze beleggers zou meer druk op de Maleisische munt kunnen zetten, die deze maand al 3 procent is gedaald ten opzichte van de dollar.

India en Indonesië zullen moeite hebben om de grote tekorten op hun betalingsbalansen te financieren, en hun munten zouden kunnen verzwakken tegenover de stijgende dollar. In beide landen vinden binnenkort cruciale verkiezingen plaats. Beleggers krijgen weinig compensatie voor deze risico’s: de dividendrendementen in India en Indonesië – net als die in Thailand en op de Filippijnen – zijn dichtbij hun historische gemiddelde.

Beleggers zouden zelfs nog minder interesse kunnen hebben voor Korea, waar het dividendrendement beduidend onder het historisch gemiddelde ligt. Het is lastig in te zien hoe de verwachtingen van winstgroei gerechtvaardigd kunnen zijn als de Koreaanse exporteurs het afleggen tegen hun Japanse concurrenten, de consumenten moeite hebben hun schulden af te betalen en de economie zwak genoeg lijkt om in deflatie af te glijden.

Tot nu toe voltrekt de uitverkoop van Aziatische aandelen zich over de hele linie. Met uitzondering van Maleisië staan de meeste Aziatische aandelenmarkten sinds het midden van de maand mei 5 tot 10 procent lager, in plaatselijke valuta’s gerekend. Maar als de mondiale liquiditeit deze zomer op zoek gaat naar een nieuwe thuishaven, ligt het voor de hand dat beleggers meer onderscheid zullen gaan maken.

Breakingviews is een dagelijks financieel commentaar uit het buitenland. Vertaling Menno Grootveld.