Kortkolom kunst

Concert misthoorns voor Britse kust

amsterdam. Meer dan vijftig schepen voor de kust van Noord-Engeland, drie fanfares aan wal en een vuurtoren geven morgen een speciaal gecomponeerd misthoornconcert, getiteld Foghorn Requiem. Vanaf half twaalf zullen bij de vuurtoren van Souter, iets ten zuiden van Newcastle-Upon-Tyne, de schepen hun misthoorn laten klinken. Componist Orlando Gough dirigeert zelf het samenspel van de schepen, fanfares en de zware misthoorn van de vuurtoren van Souter. Aanleiding is het besluit de misthoorns bij vuurtorens langs de Britse kust te ontmantelen. De vuurtorenmisthoorn is in onbruik geraakt door nieuwe navigatietechnieken, en daarmee verdwijnt volgens de organisatoren een uniek „melancholiek geluid dat het land met de zee verbindt”. Het concert is een initiatief van de componist, de kunstenaars Lise Autogena en Joshua Portway en het regionale bestuur de South Tyne Council. (NRC)

Duitse kunstschilder Schwontkowski dood

Amsterdam. De Duitse schilder Norbert Schwontkowski is 14 juni op 64-jarige leeftijd aan maagkanker overleden. Met zijn verraderlijk simpele schilderijen in modderige tinten van een vogel op een boomtak, een auto met panne of een eenzame straatlantaarn boekte Schwontkowski pas de laatste jaren groot internationaal succes sinds de jonge Duitse successchilder Daniel Richter zijn Berlijnse galerie wees op het enigszins melancholieke werk van Schwontkowski. De tweeduizend werken op zijn atelier vonden snel hun weg naar internationale verzamelaars. Schwontkowski gaf les aan onder andere de kunstacademie in Hamburg. Diverse van zijn leerlingen zijn inmiddels zelf succesvol schilder, zoals Volker Hueller en Christoph Blawert. (NRC)

Taylor-Johnson doet regie 50 Shades of Grey

los angeles. Sam Taylor-Johnson gaat de film 50 Shades of Grey regisseren. De film is gebaseerd op de boeken van E.L. James over de relatie van een jonge miljonair en een 21-jarige vrouw. Voor Taylor-Johnson (47) in 2009 doorbrak met haar filmdebuut Nowhere Boy was ze een succesvol fotograaf en beeldend kunstenaar. (Novum)