Kortkolom binnenland

Justitie onderzoekt zedenzaak op school

Amsterdam. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam doet onderzoek naar een zedenzaak op de orthodox-joodse school Cheider in Amsterdam. De school heeft vorig jaar aangifte gedaan tegen een leraar die ontucht zou hebben gepleegd met verschillende leerlingen. Het OM wil geen reactie geven op het bericht in De Telegraaf van vanmorgen, die meldt dat Nederland Israël om uitlevering van de verdachte heeft verzocht. De man zou volgens De Telegraaf naar Tel Aviv zijn gevlucht en daar bijles geven. Vicevoorzitter van de school Binyomin Jacobs, tevens opperrabbijn, bevestigt dat er meerdere meldingen van ontucht bij de school zijn gedaan en dat de leraar na de eerste melding is geschorst. (NRC)

Nog verdachte van zuurmoorden gepakt

Maastricht. Rachelle L. (20), het laatste nog voortvluchtige lid van de Sittardse familie die verantwoordelijk wordt gehouden voor twee moorden en het oplossen van de lijken in zoutzuur, is gisteren opgepakt. Waar precies, wil justitie nog niet zeggen. Tegen Rachelle werd vorige week acht jaar cel bij verstek geëist vanwege betrokkenheid bij de moord op de Irakees Mouhammed Al Jader in 2011. Nadat deze door haar moeder was neergeschoten, zou Rachelle hem met een stroomstootwapen hebben bewerkt. De rechter doet woensdag uitspraak in de zaak. (NRC)

Gebruik Diane 35-pil is gehalveerd

Amsterdam. Het gebruik van anti-acnepil Diane 35 is gehalveerd sinds de ophef begin dit jaar over het verhoogde tromboserisico dat de pil veroorzaakt. Dat schrijft het Pharmaceutisch Weekblad. Het gebruik van Diane 35 was de afgelopen jaren vrijwel constant met zo’n 46.000 verstrekkingen per maand, blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen. In mei van dit jaar, vier maanden na de negatieve publiciteit over sterfgevallen door Diane 35, lijkt het niveau zich al gestabiliseerd te hebben op de helft daarvan. (NRC)

Man vast na bedreigen koningspaar Zeeland

Amsterdam. Een 22-jarige man uit Veere is in de vroege ochtend aangehouden voor bedreiging van het koningshuis. De politie kwam de man op het spoor toen hij gisteren een auto aanreed. Het koningspaar brengt vandaag een bezoek aan Zeeland. De man reed gistermiddag in het Zeeuwse Koudekerke volgens de politie opzettelijk tegen een andere auto en ging er daarna vandoor. Tijdens het onderzoek naar die aanrijding meldden getuigen dat de man verward was en bedreigingen jegens het koningshuis uitte. (Novum)

Na jaren stijging minder comazuipers

Amsterdam. Na een jarenlange stijging is het aantal minderjarigen afgenomen dat met een alcoholvergiftiging werd opgenomen in een ziekenhuis. Het aantal opnames daalde met bijna 7 procent van 762 in 2011 naar 710 vorig jaar, meldt het instituut voor alcoholbeleid Stap vandaag. Een jaar eerder was er nog een stijging van 12 procent. (Novum)