Koopwoningen 8 procent goedkoper - huishoudens geven minder uit

Huizenprijzen zijn weer iets gedaald ten opzichte van een jaar eerder.
Huizenprijzen zijn weer iets gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Foto ANP / Robert Vos

Bestaande koopwoningen waren vorige maand 8,2 procent goedkoper dan het jaar daarvoor. Dat meldt het CBS vandaag. De prijsdaling is daarmee iets groter dan de vorige maand toen lagen de huizenprijzen 7,6 procent lager.

De prijzen van koopwoningen lagen in mei op hetzelfde niveau als eind 2002. De prijsdaling bedraagt ten opzichte van augustus 2008, toen de prijzen een piek bereikten, zelfs 20,5 procent. In de eerste vijf maanden van dit jaar wisselden 37.977 woningen van eigenaar. Dat is 10,4 procent minder dan in dezelfde periode een jaar geleden.

Huishoudens geven minder geld uit

Het CBS meldde vandaag ook dat huishoudens in april 1,9 procent minder geld uitgaven dan in april vorig jaar. De uitgaven zijn al bijna twee jaar vrijwel onafgebroken lager dan een jaar eerder.

Consumenten geven vooral minder uit aan duurzame goederen als auto’s en woninginrichting; 9,6 procent minder dan een jaar eerder. De consumptie van voedings- en genotmiddelen kromp met 2,2 procent. Aan diensten besteedden huishoudens 0,3 procent minder dan het jaar ervoor.