Jos van Rey bracht gedeputeerde Limburg ten val

VVD-politicus Jos van Rey heeft in 2009 in een een-tweetje met aannemer VolkerWessels de Limburgse provinciebestuurder Herman Vrehen ten val gebracht. Van Rey lekte naar Dagblad De Limburger dat de CDA’er Vrehen in 2004 via de aannemer van een moeilijk verkoopbare woning was afgeholpen. Die informatie was hem aangereikt vanuit VolkerWessels. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant.

Tegen Van Rey loopt een strafrechtelijk onderzoek wegens corruptie en het lekken van informatie uit de procedure voor een burgemeester in Roermond. Van Rey zei onlangs het slachtoffer te zijn van een „politieke afrekening”. Nu blijkt hij zelf betrokken bij een afrekening.

Toen Van Rey de krant de belastende informatie gaf, had hij een meningsverschil met Vrehen. Die weigerde als gedeputeerde van economische zaken geld te steken in de aanleg van een glasvezelnet door Reggefiber. Dat is een bedrijf van KPN en miljardair Dik Wessels, mede-eigenaar van VolkerWessels. Van Rey lobbyde als wethouder in Roermond en als Statenlid vóór een investering van de provincie in het glasvezelnet. In Roermond zou een ICT-centrale komen.

Van Rey beschikte over informatie vanuit VolkerWessels. De informatie kwam er op neer dat in 2004 een Brabantse zakenman, op vraag van een VolkerWessels-directeur, de moeilijk verkoopbare woning van Vrehen had gekocht. Daarna was de woning met tienduizenden euro’s verlies doorverkocht. Het verlies zou zijn bijgepast door VolkerWessels.

De regionale krant bracht op 19 februari 2009 de primeur over Vrehen. Het nieuws leidde een dag later tot zijn aftreden. Zijn opvolger, ex-Kamerlid Jos Hessels, omarmde Van Rey en Reggef iber onmiddellijk. Hij wilde 80 tot 100 miljoen euro, afkomstig van de verkoop van energiebedrijf Essent, in het glasvezelnet steken.

Vrehen zegt desgevraagd dat hij er na zijn aftreden achterkwam „hoe de hazen hadden gelopen”. Vrehen: „Van Rey had journalisten op de transactie uit 2004 gewezen.” Ook zorgde Van Rey voor het contact met een directeur van Bouwbedrijven Jongen, een bedrijf van VolkerWessels, die het verhaal bevestigde. Vrehen: „Ik hield die investering als gedeputeerde tegen, omdat ik vond dat de provincie niet zoveel geld in een privaat project moest steken.”

Van Rey wil niet reageren. VolkerWessels wil niet zeggen waarom informatie over de woningtransactie verstrekt is aan Van Rey. Dagblad De Limburger beroept zich op zijn journalistieke bronbescherming.

Politieke afrekening: pagina 8-9