Jetsetmonniken schokken Thai

Zelfs een expert in het hedonisme als Tom Wolfe zou moeite hebben het te bedenken: boeddhistische blingbling-monniken. Maar ze bestaan en zorgen voor ophef in Thailand.

Op YouTube is te zien hoe een groep monniken zich per privéjet verplaatst. Na de landing maken ze hun stoelriemen los, toveren ze smartphones uit hun robes en zetten ze hun aviator-zonnebrillen even af om in de ogen te wrijven. Op de achtergrond is een monnik te zien die tijdens de landing stoïcijns de witte oordopjes van zijn koptelefoon op houdt.

De monniken in het filmpje komen uit de oostelijke provincie Sisaket, tegen de grens met Cambodja, bevestigde een woordvoerder van de Khantitham-tempel tegen persbureau AP. Het hoofd van de tempel wilde het persbureau geen uitleg geven, aangezien hij momenteel in Frankrijk is voor een religieuze tour ter promotie van het boeddhisme. Het Thaise Agentschap voor Nationaal Boeddhisme heeft de jetsetmonniken gewaarschuwd hun gedrag in te tomen.

Bijna 95 procent van de Thaise bevolking (65 miljoen inwoners) is boeddhist. Volgens de leer van de Theravada-boeddhisten, woonachtig in Thailand, Birma, Laos, Cambodja en Sri Lanka, moeten monniken bescheiden leven: niet drinken, liegen en roddelen. Ze horen voor hun levensonderhoud grotendeels afhankelijk te zijn van giften van gewone mensen. Jaarlijks krijgt het Thaise toezichthoudende boeddhistische agentschap 300 (op 61.000 monniken) klachten van monniken die regels breken.

Maar de monniken gaan mee met hun tijd. In boeddhistische Zuidoost-Aziatische landen schitteren belangrijke monniken op posters op straat. Hun lezingen liggen in het stalletje naast illegale kopieën van Holly- en Bollywood kaskrakers. Ze krijgen geld en cadeaus van mensen die rust en spiritualiteit zoeken in hun kloosters.