Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

‘Docent joodse school misbruikte leerlingen’

Een inmiddels weggestuurde leraar van een orthodox-joodse school in Amsterdam heeft meerdere leerlingen misbruikt. De slachtoffers durfden hier pas na zijn vertrek over te praten, schrijft De Telegraaf. Nederland heeft justitie in Israël om hulp gevraagd in het onderzoek naar de zedenzaak.

De leraar, Ephraim S., werd door de scholengemeenschap Cheider in Amsterdam-Buitenveldert weggestuurd vanwege ‘ongepast grensoverschrijdend gedrag’. Hij zou seksueel contact hebben gehad met een 16-jarige leerling. De twintiger vertrok naar Tel Aviv, waar hij volgens de krant nu bijles geeft aan kinderen.

Na het vertrek van de leraar zouden meer kinderen hun ouders hebben verteld dat ze door hem zijn misbruikt. Een bestuurslid van het Cheider, rabbijn Binyomin Jacobs, zegt in de krant dat onrust is ontstaan doordat de zedenpolitie met ouders en leraren heeft gebeld. “Sommigen raken in paniek en die denken dan: ‘mijn kind ook’.”

De leraar, die inmiddels een advocaat in de arm heeft genomen, wil volgens de krant geen commentaar geven. Volgens rabbijn Jacobs heeft S. van meet af aan de beschuldigingen verre van zich geworpen.