Dit vergadert wel zo fijn

Hooggeplaatsten uit de zorgwereld komen vaak bijeen in Zuid-Frankrijk Na ophef is de laatste reis afgezegd Want waarom daar helemaal? En wat doen de toezichthouders bij die congressen?

Saint-Paul de Vence, in Zuid-Frankrijk, waar de top van de zorgsector veel congressen organiseerde.
Saint-Paul de Vence, in Zuid-Frankrijk, waar de top van de zorgsector veel congressen organiseerde. Foto HH, bewerking fotodienst nrc

redacteuren zorg

Saint-Paul de Vence is een mooi plaatsje met kuurbaden en goede hotels in Zuid-Frankrijk. Eigenlijk zou daar gisteren een congres beginnen met hooggeplaatsten uit de zorgwereld. Maar dat heeft advieskantoor PwC afgelast, na commotie over eerdere reizen. Nu is het congres verzet naar september en vindt het plaats in Nederland.

Het is een jarenlange traditie om bijeen te komen in Saint-Paul de Vence, zegt de woordvoerder van belangenorganisatie Zorgverzekeraars Nederland. Topambtenaren, bestuurders van zorgverzekeraars, ziekenhuizen en toezichthouders zijn dit jaar al drie keer samen in Zuid-Frankrijk en Turkije geweest om te praten over de zorg.

Er was een congres in maart, georganiseerd door farmaceut Pfizer, dat ging over de betaalbaarheid van de zorg. In mei zaten ze er weer, bij een congres van automatiseerder Unisys en Zorgverzekeraars Nederland. En in januari, zo blijkt, was de top van de Nederlandse zorg bijeen in Istanbul, Turkije.

Het congres in mei ging over ‘de langdurige zorg’. Staatssecretaris Van Rijn (Zorg, PvdA), die erbij was met zijn directeur Zorgverzekeringen, schreef er deze week een brief over aan de Tweede Kamer nadat De Telegraaf erover had bericht. Het congres „bood een goede gelegenheid het voorgenomen beleid toe te lichten en te discussiëren met de aanwezigen over de gevolgen en de verdere aanpak”. Ook de overheidsorganen Nederlandse Zorgautoriteit, het College voor Zorgverzekeringen en het Centraal Administratiekantoor hadden mensen gestuurd. André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, was er en zijn directeur ook.

‘Het is nodig om ons werk te doen’

Kan zo’n congres niet in Nederland?

„Nee”, zegt de woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland. „Men wil even weg uit de waan van de dag om samen over belangrijke issues na te denken. En de kosten zijn denk ik niet hoger dan als je het in Nederland doet. Als je van Maastricht naar Groningen rijdt, dat is ook een eind.”

Toch verschillen de congreskosten nogal. Toezichthouder de Nederlandse Zorgautoriteit betaalde voor het vierdaagse congres van Unisys 3.568 euro. Deelname aan het vijfdaagse congres van farmaceut Pfizer in hetzelfde Zuid-Franse oord kostte de toezichthouder in maart slechts de helft. Pfizer laat weten dat deelnemers „100 procent van de kosten” zelf betalen, behalve als zij spreker zijn. In zo’n geval laat bijvoorbeeld de Nederlandse Zorgautoriteit alles door het organiserende bedrijf betalen, zegt een woordvoerder. Wel weegt de toezichthouder iedere keer af of het verstandig is om mee te gaan.

Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (de nieuwe naam van de NMa), was er ook. Reden: de taakverdeling in de top van zijn organisatie was veranderd. „Het was een efficiënte manier voor de bestuursvoorzitter om contacten op te doen in het veld waarin hij actief is.”

Ook voor de Nederlandse Zorgautoriteit is dat de hoofdreden om zeker drie keer per jaar deel te nemen aan buitenlandse congressen met Nederlanders. „De hele top van de Nederlandse zorg is aanwezig”, zegt een woordvoerder. „Dat is een uitgelezen kans voor ons om het beleid uit te leggen en te horen hoe het beleid valt. Wij hebben juist dat contact nodig om ons werk goed te doen.”

Marco Varkevisser van de Erasmus Universiteit Rotterdam, gepromoveerd op concurrentie in de zorg, plaatst vraagtekens bij het gedrag van de toezichthouders. „Je zou verwachten dat zij meer afstand zouden houden. Dat zij niet op informele wijze in dit soort oorden de onder toezicht gestelden leren kennen. Ik zou als toezichthouder niet een te goede band willen hebben met de mensen in de sector. Er kan tenslotte een moment komen dat je diezelfde mensen op de vingers moet tikken.”

Nieuw zijn de reizen niet. Het Erasmus Medisch Centrum deed in 2006 in Saint-Paul de Vence mee aan een conferentie: ‘Besturen tussen publieke, private en professionele praktijken: een explosief mengsel?’ Op de website staat: „Het congres bracht 37 bestuurders uit alle sectoren van de gezondheidszorg bij elkaar. Gedurende 3,5 dag werd er intensief gewerkt in groepen. Er werden nieuwe contacten gelegd, er werd gediscussieerd en er werd geluisterd.” Die reis werd „mede mogelijk gemaakt door Pfizer, waarvoor nogmaals onze dank”, staat er ook. Ondertekend door Pauline Meurs, hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg.

Op de site van het bedrijfje Coincide, dat „mensen samenbrengt in plaats, tijd en opinie” (en ‘Istanbul’ organiseerde) staat de volgende zorgreis aangekondigd voor het najaar 2013. Dat gaat over de ‘langdurige zorg’ (betaald uit de AWBZ) en is voor „30 tot 35 mensen op het niveau Raad van Bestuur”. Alleen de bestemming is nog onbekend.