Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Boekenprogramma ‘Benali Boekt’ stopt

Abdelkader Benali/ Foto ANP

Een nieuw seizoen Benali Boekt moest Europese schrijver Umberto Eco en Julian Barnes gaan belichten. Zover komt het niet. Na drie seizoenen stopt het boekenprogramma: ‘cultuur is een reservaat, daar moet een hek om’.

Het leek goed te gaan met Benali Boekt, het boekenprogramma van de NTR dat schrijver Abdelkader Benali (1975) in 2011 begon. De kijkcijfers schommelden de afgelopen drie seizoenen rond de 210.000 en piekten bij de afleveringen over Maarten ’t Hart en Jan Wolkers. Beide trokken grofweg 300.000 kijkers. “Ik vind 200.000 kijkers eerlijk gezegd niet veel, maar we kregen te horen dat het voor een boekenprogramma goed was”, zegt Abdelkader Benali nu. Gisteren maakte hij bekend dat er na drie seizoenen een einde komt aan zijn boekenprogramma. In het programma werden de afgelopen jaren het leven en werk van schrijvers als Doeschka Meijsing, Maarten ’t Hart, Oek de Jong en Tommy Wieringa voor het voetlicht gebracht.

“Ik wil geen troost, ik wil zendtijd” twitterde Benali gisteren in reactie op de vele steunbetuigingen. Over de telefoon laat Benali, die druk bezig is met een nieuwe roman, aan de bekendmaking van de nieuwe programmering van het derde seizoen al een wrang gevoel over te hebben gehouden. Zondagavond 18:50, dat werd de nieuwe locatie voor seizoen drie van Benali Boekt. Tien minuten voor het begin van Studio Sport, een van de beter bekeken programma’s op de zondagavond. “Ik dacht toen: dit is geen goed teken.  Het tweede seizoen was een succes. En aan de vooravond van een nieuw seizoen dacht ik: het wordt tijd voor een stapje hoger. Maar zondagavond tien voor zeven voelde als een motie van wantrouwen. Hoewel dat natuurlijk niet zo bedoeld is.”

Twitter avatar abdelkabenali Abdelkader Benali Ik wil geen troost, ik wil zendtijd. #benaliboekt

Daartegenover stond een groeiende interesse van andere media als De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman, zegt Benali. ”Daar ben je als boekenprogramma heel erg afhankelijk van. Ik merkte dat ook zij steeds enthousiaster werden over ons programma.” En hoewel de kijkcijfers van seizoen drie (gemiddeld tussen de 150.000 en 200.000) uiteindelijk tegenvielen, was het volgens Benali geen slecht resultaat gezien de zware concurrentie van Studio Sport: “Een programma dat na het einde van seizoen drie van Benali Boekt op dat tijdstip werd uitgezonden haalde tussen de 60.000 en 100.000 kijkers. Wij deden het dus helemaal niet zo slecht.”

Gisteren at Benali de kater van het stopzetten van zijn programma weg met een mango, meldde hij op Twitter. Inmiddels overheerst de gelatenheid: “Ik heb dit programma met veel inzet en bezieling gemaakt. Maar uiteindelijk heb ik het niet zelf in de hand. Daarom overheerst nu de gelatenheid.” Over de exacte reden is Benali niet ingelicht. De tegenvallende kijkcijfers kunnen een rol hebben gespeeld in de besluitvorming. Maar belangrijkste reden is waarschijnlijk ‘poen, poen, poen’. Benali: ”Cultuur is niet afhankelijk van kijkcijfers. Cultuur is nu eenmaal een zaak voor de happy few, een reservaat. Daar moet een hek omheen.”

Nu is het nog niet helemaal gedaan met Benali Boekt. Er bestaat volgens Benali een kans van ongeveer twintig procent dat het boekenprogramma een vierde seizoen ingaat. De eerste ronde is het programma niet doorgekomen. In de tweede ronde kan zomaar anders lopen: “Dit is een judowedstrijd. Kom je de eerste ronde niet door, krijg je met die tweede ronde een herkansing. Maar dan moet je wel direct een ippon maken.”

Twitter avatar abdelkabenali Abdelkader Benali De kater over t beëindigen van @benaliboekt wegeten met een mango. #troost http://t.co/Cu7iZSUPNL