Conflict Merkel en Poetin over roofkunst

Een diplomatieke rel tussen Rusland en Duitsland heeft ertoe geleid dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel een bezoek aan St. Petersburg voortijdig heeft afgebroken.

Merkel zou vanavond samen met president Vladimir Poetin een grote tentoonstelling in de Hermitage openen, met ondermeer kunst die tijdens de oorlog door de Russen uit Duitsland is meegenomen, zoals de beroemde ‘goudschat van Eberwalde’.

Merkel wilde in haar toespraak pleiten voor teruggave van deze ‘roofkunst’. Voor Duitsland, dat zelf inmiddels een programma heeft om geroofde kunst terug te geven, is dat een belangrijk onderwerp.

De Russische autoriteiten bleken zich echter te verzetten tegen Merkels tekst. De regering liet nog eens weten niet van plan te zijn om kunst terug te geven die, zoals zij zeggen „is betaald met het bloed van soldaten”.

Daarover was Merkel zo verontwaardigd dat ze na een bezoek aan een economisch forum in St. Petersburg rechtstreeks zou terugvliegen naar Berlijn. Aanvankelijk meldde een woordvoerder van Merkel dat zij het bezoek had afgezegd, later werd gezegd dat de afzegging van de Russen kwam.

Op cultureel gebied is er al enige tijd spanning tussen de landen. Zo is Duitsland verontwaardigd over het Russische verzet tegen activiteiten van de Konrad Adenauer Stiftung, nauw gelieerd aan Merkels CDU, in Moskou.