Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Britse ufo-meldingen vrijgegeven - dit zijn de hoogtepunten

Zestig jaar lang heeft het Verenigd Koninkrijk meldingen over ufo’s serieus genomen. Waarnemingen werden door twee ambtenaren genoteerd en onderzocht en pas eind 2009 werd de desk en de bijbehorende telefoonlijn opgeheven. De documenten van de dienst heeft het Britse National Archives vandaag vrijgegeven.

Twee mannen in aluminiumfolie op 21 december 2012 in Bugarech, het dorpje dat bij de voorspelde ondergang van de wereld in 2012 gespaard zou blijven.
Twee mannen in aluminiumfolie op 21 december 2012 in Bugarech, het dorpje dat bij de voorspelde ondergang van de wereld in 2012 gespaard zou blijven. EPA / Guillaume Horcajuelo

Zestig jaar lang heeft het Verenigd Koninkrijk meldingen over ufo’s serieus genomen. Waarnemingen werden door twee ambtenaren genoteerd en onderzocht en pas eind 2009 werd de desk en de bijbehorende telefoonlijn opgeheven. De documenten van de dienst heeft het Britse National Archives vandaag vrijgegeven.

En dat is niet zonder reden. Een van de twee ufo-ambtenaren schreef de minister dat in zestig jaar “geen enkele melding over een vliegende schotel ooit iets heeft onthuld over de aanwezigheid van buitenaardse wezens of een militaire dreiging.” Ten tijde van de Koude Oorlog werd nog gedacht dat de onbekende objecten Sovjet-vliegtuigen konden zijn, maar in 2009 was er voor Defensie volgens de ambtenaar geen voordeel meer om de waarnemingen te blijven registreren.

Dat jaar kwamen er namelijk 643 waarnemingen binnen, driemaal zoveel als normaal. En dat had vooral te maken met de populariteit van Chinese lampions, die met een brandend kaarsje door de wind worden meegenomen.

Alleen in 1978, toen de film Close Encounters of the Third Kind van Steven Spielberg in de Britse bioscopen te zien was, kwamen er meer meldingen binnen: 750.

http://www.youtube.com/watch?v=iHN1RIK8Tkg

Uit de 4.400 pagina’s die nu zijn vrijgegeven, blijkt vooral dat het niet alleen burgers waren die buitenaardse objecten zagen. Ook agenten en militairen zagen ze vliegen. Wachtlopende militairen stuurden bijvoorbeeld een filmpje in van “veelkleurige stippen” en een “vierkant object dat versmalt”. Ook dat bleken lampionnen te zijn. De meeste waarnemingen bleken verklaarbaar. Al was de man uit Carlisle die zei “al jaren met een buitenaards wezen samen te wonen”, waarschijnlijk minder tevreden met het standaard, doch beleefde antwoord: “Het spijt me dat ik u niet verder kan helpen.”

Het opheffen van de desk werd in 2009 overigens niet overlegd met buitenlandse bevriende mogendheden. Dat zou, zo waarschuwde de ambtenaar de minister, door ufologen kunnen worden uitgelegd als een samenzwering.

Geen zin om alle 4.400 pagina’s te lezen? De National Archives hebben de hoogtepunten samengevat in dit document en onderstaande video