Breuk in Griekse coalitie dreigt over toekomst omroep

Een kleine linkse partij heeft gedreigd uit de Griekse regeringscoalitie te stappen nadat het gisteravond opnieuw niet is gelukt overeenstemming te bereiken over een plan voor de staatsomroep ERT.

De onrust in de Griekse coalitie voedt de speculaties voor een kabinetscrisis die volgens volgens zorgelijke waarnemer in de EU een instabiele situatie kan opleveren.

Op een bijeenkomst vanmorgen bleek de fractie van Democratisch Links verdeeld. Sommigen wilden de samenwerking met premier Samaras verbreken, uit protest tegen zijn besluit vorige week om de zenders van de ERT op zwart te zetten.

Hoewel de Raad van State maandag het plotselinge stilzetten van de ERT onrechtmatig heeft genoemd, laat de uitspraak zo veel ruimte voor interpretatie dat de zenders gisteren nog steeds niet in de lucht waren. Samaras wil een overgangssituatie met een beperkt programma-aanbod, terwijl zijn twee coalitiegenoten willen dat de ERT helemaal op de oude voet verder gaat – al sluiten zij daarna een discussie over hervormingen binnen de publieke omroep niet uit.

Samaras, die van de rechter uitdrukkelijk wel toestemming kreeg om de omroep te sluiten en dan snel een doorstart te maken, deed gisteravond een compromisvoorstel: een nieuw omroepbedrijf dat zo’n 2.000 van de ruim 2.600 huidige ERT-medewerkers in dienst zou nemen.

De socialistische coalitiepartner Pasok ging hiermee akkoord, maar Democratisch Links wees dit voorstel in eerste instantie af. „Ik wil dat we allemaal samen verder gaan, zoals we zijn begonnen”, zei Samaras gisteren in een tv-toespraak. „Maar ik zal in ieder geval doorgaan. Er liggen nog drie jaar voor ons, en die zullen we volmaken.”

Hoewel het in Athene gonst van de speculaties over vervroegde verkiezingen, heeft ook Pasok gezegd dat zij verder wil met Samaras – de partij heeft geen behoefte aan verkiezingen, omdat zij er in de peilingen erg slecht voor staat. Samen hebben Pasok en de conservatieve partij Nieuwe Democratie van premier Samaras nu 153 van de 300 parlementszetels.

Samaras’ besluit was mede ingegeven door de wens om een belofte na te komen aan de trojka van Europese Unie, Europese Centrale Bank en Internationaal Monetair Fonds. In ruil voor financiële steun heeft Athene hervormingen beloofd, waaronder vermindering van het aantal ambtenaren. (AP, Reuters)