Beleggers negatief na plan Bernanke

Op de financiële markten is gisteren onrust ontstaan na de aankondiging van de Amerikaanse centrale banken om het programma van steunaankopen af te bouwen. Bijna alle grote aandelenbeurzen sloten met verlies. De goudprijs daalde met ruim 5 procent, olie met ruim 3 procent.

De negatieve stemming werd versterkt door een sterke stijging in de rente die Chinese banken rekenen als zij geld aan elkaar uitlenen. Gisteren bereikte die rente een record van ruim 13 procent, waardoor de centrale bank zich genoodzaakt zag om 50 miljard yuan (ruim 6 miljard euro) in de economie te pompen, waardoor de rente vandaag weer daalde.

Lichte paniek ontstond gisteren doordat veel beleggers verrast waren door de mededelingen van Federal Reserve-voorzitter Ben Bernanke. Hij wil later dit jaar beginnen met het verminderen van de zogeheten kwantitatieve verruiming, het programma waarin de Fed maandelijks voor 85 miljard dollar obligaties aankoopt om de rente laag te houden en zo de economie te stimuleren. Bernanke zei dat het mogelijk is dat het programma halverwege volgend jaar helemaal zal stoppen.

Er werd al enige tijd verwacht dat Bernanke een besluit zou nemen over het programma, omdat de Amerikaanse economie herstelt van de crisis: er is weer beweging in de huizenmarkt en het aantal banen groeit. De Fed gaat echter sneller beginnen met het verminderen van de steunaankopen dan veel beleggers hadden gedacht.

De Dow Jones-index verloor gisteren 2,3 procent, de S&P 500 raakte 2,5 procent kwijt. De rente op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties steeg naar 2,42 procent. De steunaankopen van de Fed hadden de aandelenbeurzen de afgelopen maanden tot recordhoogtes opgestuwd.

Drie weken geleden bereikte de Dow Jones nog zijn hoogste punt ooit (15.409 punten). Beleggers zijn bang dat een hogere rente negatieve effecten zal hebben op de economie en dat weer zal uitwerken op de koersen van aandelen. De Amsterdamse AEX sloot 2,6 procent lager.

China heeft al enige tijd te maken met tegenvallende economische cijfers. Gisteren werd bekend dat de bedrijvigheid deze maand is gekrompen. De vraag uit zowel binnen- als buitenland neemt af, en bedrijven verkleinen hun voorraden.

De verwachtingen voor de Chinese economische groei dit jaar zijn onlangs naar beneden bijgesteld, na iets tegenvallende cijfers over het eerste kwartaal. De beurs in Shanghai verloor gisteren bijna 3 procent en vandaag nog eens een half procent.