Alphense Boys legt zich neer bij degradatie - weer vier aanhoudingen

Foto ANP / Koen Suyk

Voetbalclub Alphense Boys gaat niet opnieuw in beroep tegen de gedwongen degradatie. Dat meldt de amateurclub vanmiddag. Alphense Boys werd eerder deze maand teruggezet naar de eerste klasse als straf voor een vechtpartij na een duel tegen Haaglandia.

De knokpartij ontstond bijna drie weken geleden vlak na het laatste fluitsignaal bij de wedstrijd in Alphen aan den Rijn bij een opstootje op het veld. Tien tot vijftien supporters en voetballers raakten slaags met elkaar. Twee mensen raakten gewond, van wie er een met hoofdletsel naar een ziekenhuis werd gebracht.

Naast de degradering moet de club drie thuiswedstrijden zonder publiek spelen en werd een boete van tweehonderd euro opgelegd. De club ging in beroep, maar verloor dat en legt zich nu bij de straf neer. Er zou te weinig kans op succes zijn in beroep of in een kort geding. Volgens Alphense Boys-voorzitter Bob Valkenburg is het niet anders:

“Hoe teleurstellend het ook voor ons is, er blijkt weinig kans op succes. We zetten dus een streep onder de procedures en gaan met de toekomst aan de slag.”

Dat wil niet zeggen dat de Zuid-Hollanders niet met vragen blijven zitten. Valkenburg:

“Een van die vragen is waarom de KNVB ons geen kans heeft gegund om ons beroep mondeling toe te lichten. Onze vereniging is iets overkomen wat we onmogelijk hadden kunnen voorkomen.”

Ook vraagt de club zich waarom de KNVB volhoudt dat de relschoppers “supporters van Alphense Boys” waren terwijl de club het merendeel niet kent. Bovendien zijn er nu ook verdachten uit Rijswijk en Den Haag.

“Als bestuur houden we het gevoel dat Alphense Boys door de KNVB als afschrikwekkend voorbeeld voor de rest van voetballend Nederland wordt gesteld.”

Tiende persoon aangehouden voor vechtpartij

Vanmiddag maakte de politie naar aanleiding van de zaak ook bekend dat deze week weer vier mensen zijn aangehouden voor betrokkenheid bij de vechtpartij begin deze maand. Een van hen is minderjarig, bevestigt een woordvoerder van de politie aan persbureau Novum. In totaal zijn nu tien mensen aangehouden voor de vechtpartij.

Woensdag werd een twintigjarige man uit Alphen aan den Rijn aangehouden, een dag later volgde een even oude plaatsgenoot en een 27-jarige Rotterdammer. Vanochtend werd een zeventienjarige jongen uit Alphen opgepakt. Alle vier mochten ze na verhoor weer naar huis, maar ze gelden nog wel als verdachte. Een 56-jarige Rijswijker zit als enige verdachte nog vast.

    • Anouk van Kampen