WHO: eenderde van de vrouwen wereldwijd mishandeld in relatie

In Boekarest worden kaarsjes aangestoken voor vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld door echtgenoten of partners tijdens een demonstratie eind 2011.
In Boekarest worden kaarsjes aangestoken voor vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld door echtgenoten of partners tijdens een demonstratie eind 2011. Archieffoto AP/Vadim Ghirda

Bijna een op de drie vrouwen in de wereld wordt tijdens haar leven mishandeld door een partner of echtgenoot. Dat concludeert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) naar aanleiding van een rapport. Volgens de WHO is het rapport, Global and Regional Estimates of Violence against Women, de eerste systematische mondiale verzameling van data over geweld jegens vrouwen.

De WHO documenteerde geweld door partners en seksueel geweld door vreemden. Partnergeweld komt voor bij 30 procent van de vrouwen. Als vrouwen vermoord worden, gebeurt dat in 38 procent van de gevallen door hun eigen man. Vrouwen lopen wereldwijd 7,5 procent kans door een vreemde aangerand of verkracht te worden.

42 procent heeft verwondingen

Van de vrouwen die mishandeld zijn, heeft 42 procent verwondingen. Onder geweld verstaat de WHO alle varianten van fysieke belaging, van een fikse duw via een blauw oog en gebroken botten tot een verkrachting of een aanval met een mes of pistool.

Gegevens over mishandeling, binnen en buiten relaties, zijn moeilijk hard te krijgen, maar voor dit rapport werd uitgegaan van meldingen van vrouwen, en wetenschappelijke enquêtes door de WHO zelf. De WHO maakt wel het voorbehoud dat deze gegevens slechts in weinig landen verzameld worden.

‘Geweld binnen relaties komt waarschijnlijk nog vaker voor’

Het cijfer voor de 54 landen van Afrika (36,6 procent) is bijvoorbeeld gebaseerd op gegevens uit 17 landen. De regio waar partnergeweld veruit het meest voorkomt is Centraal Afrika, waar 65,6 procent van de vrouwen het meemaakt. In Oost-Azië (16,3 procent) lopen vrouwen de minste kans op mishandeling, nog minder dan in West-Europa (19,3 procent).

De WHO roept op tot het verzamelen van meer gegevens, maar schat toch in dat geweld binnen relaties vaker voorkomt dan de huidige cijfers aangeven, omdat de drempel voor melden doorgaans hoog is. Margaret Chan, directeur-generaal van de WHO, noemde geweld tegen vrouwen “een wereldwijd gezondheidsprobleem van epidemische proporties”.