Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Verdachte fatale brand in Cuijk uit zendmast geplukt en opgepakt

Een brandweerauto en een tent van de technische recherche voor de woning aan het Hermelijnkwartier waarbij bij een brand drie mensen om het leven kwamen.
Een brandweerauto en een tent van de technische recherche voor de woning aan het Hermelijnkwartier waarbij bij een brand drie mensen om het leven kwamen. Foto ANP/Koen van Weel

De politie in Cuijk heeft een 23-jarige man aangehouden voor de brand die vannacht aan drie mensen het leven heeft gekost. De man bracht een groot deel van de dag door in een zendmast, en is daar gearresteerd.

In de loop van de ochtend klom de verdachte man in een zendmast niet ver van het uitgebrande huis. Een onderhandelaar van de politie probeerde hem vanaf een hoogwerker naar beneden te praten, maar deze poging was tevergeefs aldus persbureau Novum. De man zou eerder deze week ook al in de zendmast hebben gezeten, melden verschillende media. De politiewoordvoerder kon daar eerder vanmiddag geen uitsluitsel over geven.

Doodsoorzaak en oorzaak brand nog onduidelijk

Lang was onduidelijk of de man iets met de brand te maken had, maar de politie vond voldoende aanwijzingen om hem aan te houden. Het is nog wel onduidelijk of hij de slachtoffers kende. De precieze doodsoorzaak van de slachtoffers is nog niet bekend, net als de oorzaak van de brand. De politie heeft 25 rechercheurs op de zaak gezet.

Eerder vanmiddag meldde de politie al tegenover persbureau Novum dat de drie doden die na het uitbreken van de brand werden gevonden mogelijk door een misdrijf om het leven gekomen. Het gaat bij de slachtoffers zo goed als zeker om de bewoners van de woning aan het Hermelijnkwartier, een jonge moeder en haar twee tienerdochters, aldus burgemeester van Cuijk Wim Hillenaar (CDA) in een verklaring.

“Ook al is de identiteit van de slachtoffers nog niet vastgesteld, we hebben alle reden om aan te nemen dat het gaat om de bewoners van het huis. Een jonge vrouw met twee tienerdochters”, aldus Hillenaar. De burgemeester liet verder weten mee te leven met iedereen die dicht bij de slachtoffers stond.

Woning volledig verwoest

De woning werd door de brand compleet verwoest, aldus een politiewoordvoerder. Ook naastgelegen woningen raakten beschadigd. De bewoners van één huis kunnen in ieder geval vandaag hun huis niet meer in. Voor hen is vervangend onderdak gezocht, aldus de zegsvrouw.

Volgens buurtbewoners zou de moeder gescheiden zijn van de vader van de meisjes, meldt Omroep Brabant. Hij zou in het naastgelegen dorp Beers wonen. Het contact tussen de meisjes en de vader zou volgens buurtbewoners normaal zijn. Buurtbewoners melden verder dat de moeder het huis huurde, omdat de eigenaars de woning niet verkocht kregen.

Bij het blussen van de brand raakten drie brandweerlieden onwel. Zij zijn ter plaatse behandeld door hulpdiensten. Een school in de buurt van de woning werd uit voorzorg gesloten.