Toezichthouders met top zorgsector in Côte d’Azur

Topambtenaren, bestuurders van zorgverzekeraars, ziekenhuizen en toezichthouders zijn dit jaar al drie keer samen in Zuid-Frankrijk en Turkije geweest om te praten over de zorg. Een congres dat vandaag zou beginnen in het Zuid-Franse Saint-Paul de Vence heeft advieskantoor PwC afgelast na commotie over eerdere reizen.

De congressen worden georganiseerd door bedrijven als farmaceut Pfizer en automatiseerder Unisys. Ze vinden plaats in goede hotels en gaan over ‘zorginnovatie’ of ‘betaalbaarheid van de zorg’. Staatssecretaris Van Rijn (Zorg, PvdA) gaf deze week uitleg aan de Tweede Kamer na berichtgeving over twee reizen naar Frankrijk in De Telegraaf.

In januari nam de hele zorgtop deel, zo blijkt, aan een „innovatiereis” naar Istanbul. Van Rijn was daar niet bij, zijn directeur-generaal wel. In maart was er een vijfdaags congres in Saint-Paul de Vence en in mei een vierdaags congres in dezelfde plaats, georganiseerd door Unisys en Zorgverzekeraars Nederland. Daar was Van Rijn ook. Waarom niet in eigen land? „Omdat men even weg wil uit de waan van dag”, zegt de woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland.

Voor Chris Fonteijn, baas van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt, was het „een efficiënte manier om contacten op te doen in het veld waarin hij actief is”, zegt een woordvoerder. Ook voor de Nederlandse Zorgautoriteit is dat reden om deel te nemen. „De hele top van de Nederlandse zorg is er”, zegt een woordvoerder. „Een uitgelezen kans voor ons om het beleid uit te leggen en te horen hoe het beleid valt.”

Marco Varkevisser (Erasmus Universiteit) die is gepromoveerd op concurrentie in de zorg, is kritisch. „Je zou verwachten dat toezichthouders meer afstand zouden houden. Dat zij niet op informele wijze in dit soort oorden de ondertoezichtgestelden leren kennen. Er kan een moment komen dat je diezelfde mensen op de vingers moet tikken.”