Dit is een artikel uit het NRC-archief

Arbeidsmarkt

Werkloosheid naar nieuw record - consumentenvertrouwen omlaag

De werkloosheid in Nederland stijgt al maanden. Volgens het UWV is herstel op de arbeidsmarkt nog niet in zicht.
De werkloosheid in Nederland stijgt al maanden. Volgens het UWV is herstel op de arbeidsmarkt nog niet in zicht. Foto ANP / Erik van 't Woud

De werkloosheid is vorige maand opnieuw verder opgelopen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend gemeld. In mei nam de werkloosheid toe tot 8,3 procent, een nieuwe recordhoogte. Het consumentenvertrouwen is voor het eerst in drie maanden weer gedaald.

De werkloosheid in Nederland bevindt zich in absolute cijfers al maanden op recordhoogte. Vorige maand bereikte de werkloosheid met 8,2 procent (650.000 mensen) een nieuw record en nu ligt dat cijfer opnieuw hoger, op 659.000 mensen. De werkloosheid steeg in mei wel minder snel dan de afgelopen maanden. In de afgelopen drie maanden kwamen er per maand gemiddeld 15.000 werklozen bij. De sterke toename van de werkloosheid is hiermee wat afgevlakt, stelt het CBS.

De jeugdwerkloosheid nam de afgelopen drie maanden vrijwel niet meer toe. De afgelopen periode groeide de werkloosheid vooral onder de 25- tot 65-jarigen. Verder nam het aantal WW-uitkeringen vorige maand met tweeduizend af tot 378.000. In totaal werden 44.000 uitkeringen verstrekt en 46.000 beëindigd. Onder jongeren tot 25 jaar daalde het aantal WW-uitkeringen met zeven procent. Aan 55-plussers werden juist meer uitkeringen verstrekt.

Het UWV voorspelde begin deze maand dat herstel op de arbeidsmarkt voorlopig nog niet in zicht is. De instantie denkt dat het aantal werkzoekenden eind volgend jaar zal zijn opgelopen tot 739.000.

Banen verdwijnen komend jaar volgens het UWV vooral bij de overheid en in de financiële sector. Aan de ontslaggolf in de bouw komt volgend jaar een einde. Het UWV voorspelt hier slechts een marginale krimp van de werkgelegenheid. In de zorg blijft er werk beschikbaar, maar minder dan voorheen.

Consument voor het eerst in maanden weer somberder

Het consumentenvertrouwen daalde deze maand voor het eerst in drie maanden, maakte het CBS vanochtend bekend. In juni ging het vier punten omlaag naar -36. De afgelopen drie maanden was het consumentenvertrouwen, nadat het in februari naar een dieptepunt was gedaald, juist weer wat opgekrabbeld.

Consumenten waren deze maand vooral negatiever over de economische situatie voor het komende jaar. Daarnaast blijft de koopbereidheid van consumenten laag.

Kabinet wil snel banenplan

Minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, PvdA) roept de sociale partners in een Kamerbrief op snel met een banenplan te komen. Een investering van 1,2 miljard euro moet vooral jongeren, ouderen en gehandicapten aan een baan of stage helpen. Het kabinet betaalt de helft van het bedrag, werkgevers en vakbonden de andere helft. De kabinetsbijdrage is vanaf oktober beschikbaar, maar de vakbonden en werkgevers moeten wel zelf met voorstellen komen, aldus Asscher.

De regeling blijft van kracht tot 2016. Werkgevers en vakbonden kunnen een voorstel indienen met een looptijd van twee jaar. De sociale partners mogen het subsidiegeld vrij besteden. Het banenplan is een nadere uitwerking van afspraken uit het sociaal akkoord dat begin april gesloten werd.