‘Libië behandelt migranten zeer slecht’

Duizenden vluchtelingen, asielzoekers en migranten, veelal uit Afrika ten zuiden van de Sahara, worden in Libië onder onaanvaardbare omstandigheden vastgehouden, onder andere met Europees geld. Dat meldt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een nieuw rapport dat vandaag ter gelegenheid van Wereldvluchtelingendag is gepubliceerd. Vertegenwoordigers van Amnesty hebben in april en mei zeven detentiecentra bezocht waar ze bewijzen hebben gevonden van „slechte behandeling die in bepaalde gevallen neerkomt op foltering”. Gedetineerden hebben geen uitzicht op vrijlating.

Zwarte Afrikanen stroomden in de jaren negentig naar Libië toen de toenmalige Libische leider Moammar Gaddafi zich als leider van Afrika opwierp. Maar velen van hen vonden geen werk, en zij ontmoetten een vijandige bejegening van de bevolking. Na Gaddafi’s val verslechterde hun situatie nog verder. Gaddafi had zich tegen de opstandelingen tegen zijn bewind onder anderen met behulp van Afrikaanse huurlingen verdedigd. De rebellen schoren vervolgens huurlingen, vluchtelingen en gastarbeiders over één kam. Tienduizenden zijn zonder omhaal gedeporteerd, duizenden opgesloten.

Slechte behandeling van zwarte Afrikanen dreigt een „permanente karaktertrek” te worden van Libië als de autoriteiten hun politiek niet direct veranderen, aldus Amnesty. De organisatie heeft bewijzen van mishandeling van gedetineerden, onder wie vrouwen, met buizen en stroomkabels. Bewakers hebben met scherp geschoten bij rellen in de detentiecentra.

De Europese Unie steunt de Libische autoriteiten met geld om de immigratie te remmen, en zodoende migranten buiten Europa te houden. Volgens Amnesty is kennelijk Europees geld gebruikt om de detentiecentra te financieren. Amnesty noemt dat „zeer verontrustend”. De Libische praktijken zijn immers in strijd met internationale mensenrechten- en vluchtelingenverdragen.