kort

Gevangenissen

Nieuw plan: minder gevangenissen dicht

Amsterdam. - Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven gaat minder gevangenissen sluiten dan was aangekondigd. Zeven van de 26 te sluiten gevangenissen blijven open. Dat staat in de aangepaste bezuinigingsplannen die Teeven gisteren heeft gepresenteerd. Ook 1.400 voltijds banen blijven behouden. In het nieuwe plan moeten wel meer gedetineerden in meerpersoonscellen. Daar staat tegenover dat het aantal plaatsen voor elektronische detentie wordt teruggebracht met ruim 1.200 plaatsen naar 800. Novum

Politiek duider

Van der Heyde volgt Ferry Mingelen op

Amsterdam. - Dominique van der Heyde volgt Ferry Mingelen op als politiek duider van Nieuwsuur. De 48-jarige Van der Heyde, nu nog politiek verslaggever bij het NOS Journaal, neemt het stokje per 1 januari van Mingelen over. Hij moet met pensioen. Van der Heyde zegt verheugd te zijn over de overstap naar het nieuws- en actualiteitenprogramma van de NOS en NTR. „Nieuwsuur leent zich voor uitgebreid verslag en duiding, daar zal ik dus veel meer in kwijt kunnen.” NRC

Bijlmervaders

Maak je druk om je kids, niet om sneakers

Amsterdam. - Maak je niet druk om sneakers of mobieltjes, maar des te meer om je kinderen. Dat is de boodschap aan jonge vaders van wethouder Urwin Vyent (zorg, GroenLinks) van stadsdeel Amsterdam Zuidoost. Daar is deze week een campagne begonnen om jonge vaders meer te betrekken bij de opvoeding. Op het affiche van de campagne die door het gehele stadsdeel hangt, prijken drie Afro-Nederlandse rolmodellen. „De campagne is voor alle vaders in Zuidoost bedoeld, ongeacht hun achtergrond”, zegt Vyent. „Maar ik ontken het niet: zwarte vaders zijn wel het vaakst afwezig bij de opvoeding.” In Amsterdam Zuidoost heeft 51 procent van de gezinnen één ouder, meer dan waar ook in Nederland. Meestal zijn het alleenstaande moeders. Dat is problematisch, vindt het stadsdeel, want veel kinderen groeien op in armoede. „Met alimentatie alleen zijn we er niet”, zegt Vyent. nrc