Koel en buiig

Er komt een einde aan het broeierige weer van de laatste dagen. De komende tijd gaan de temperaturen omlaag, lager ook dan normaal voor juni. Volgens het klimaatgemiddelde zou het zo’n 20 graden moeten worden en vandaag zaten we daar nog ruimschoots boven. Vanaf morgen wordt die 20 graden op veel plaatsen echter niet meer bereikt.

Koelere en minder vochtige lucht stroomt binnen achter de onweersbuien die ook donderdagavond nog over ons land trekken. Gedurende de nacht naar vrijdag worden die buien geleidelijk minder in aantal en klaart het ook vaker op. Bij een naar zuidwest draaiende wind koelt het af tot 12 graden op de Wadden en 18 graden tegen de Duitse grens.

Vrijdag overdag wordt het nauwelijks warmer dan in de voorgaande nacht: het kwik blijft steken rond 17 graden aan zee tot 20 graden in het zuidoosten. Daarbij vallen nog steeds enkele buien, mogelijk met onweer. Tussendoor komt echter de zon alweer vaker tevoorschijn.

In weerbeeld en temperatuur verandert zaterdag naar weinig. Zondag wordt het met slechts 16 tot 18 graden nog een stukje koeler. Evenals op zaterdag staat er een stevige zuidwestenwind, matig boven land tot vrij krachtig of krachtig in de kustregio’s.

Ook na het weekeinde houdt het koelere weer aan. Daarbij blijft het wisselvallig, met naast ruimte voor zonneschijn ook geregeld wat regen.