James ‘Tony Soprano’ Gandolfini (51) overleden

Gandolfini als Tony Soprano, zijn bekendste rol, in 1999.
Gandolfini als Tony Soprano, zijn bekendste rol, in 1999. Foto AP/ HBO Anthony Neste

De Amerikaanse acteur James Gandolfini, die bekend werd door zijn rol als maffiabaas in de bekroonde tv-serie The Sopranos, is op 51-jarige leeftijd overleden. Volgens HBO, de zender die de serie uitzond, is de acteur tijdens een vakantie in Rome overleden.

Update: Hij is aan de gevolgen van een hartaanval overleden, bevestigen artsen in de Italiaanse hoofdstad, volgens persbureau AP.

Gandolfini was in 2008 getrouwd en had een dochter van een jaar met zijn vrouw Deborah. Uit een eerder huwelijk had hij een zoon, Michael.

Grote bekendheid als Tony Soprano

Gandolfini speelde maffiabaas Tony Soprano in de alom gewaardeerde HBO-serie The Sopranos van 1999 tot 2007. Zijn karakter stond aan het hoofd van een maffiafamilie in New Jersey. Hij was in de serie een koelbloedige moordenaar en echte familieman, maar zat ook in therapie. Voor zijn rol won Gandolfini drie Emmy’s, drie Screen Actors Guild Awards en een Golden Globe. De serie zelf kreeg in totaal liefst 111 Emmy-nominaties en won er 21. Elk jaar dat The Sopranos genomineerd kon worden voor beste serie, gebeurde dit ook. De serie won ook vijf Golden Globes.

De laatste jaren speelde hij nog in films als Where the Wild Things Are, Welcome to the Rileys en vorig jaar in de veelbesproken film Zero Dark Thirty over de jacht op Osama Bin Laden. Hij speelde de directeur van de CIA:

Collega-acteurs geschokt door plotselinge overlijden

Op Twitter hebben veel collega-acteurs een reactie gegeven op het plotselinge overlijden van Gandolfini:

Steve Carell, speelde met Gandolfini in The Incredible Burt Wonderstone:

Twitter avatar SteveCarell Steve Carell James Gandolfini. Unbelievably sad news. A fine man.

Rose McGowan:

Twitter avatar rosemcgowan rose mcgowan I am heartbroken about James Gandolfini. He was a gentle giant and great man. I love this picture, I loved him. http://t.co/Y1wdbeUDfK

Robin Williams:

Twitter avatar robinwilliams Robin Williams My thoughts and prayers go out to James Gandolfini’s family. An extraordinary actor. RIP, Mr. Gandolfini.