Film

The Last Elvis

De gitzwarte film The Last Elvis gaat over een man in Argentinië voor wie cultuur de hoeksteen van zijn bestaan is. Zijn huwelijk ligt aan duigen; van zijn geestdodende werk kan hij niet leven. De man overleeft dankzij zijn fascinatie voor rock-’n-roll-legende Elvis Presley. The Last Elvis geeft een aangrijpend beeld van de verloedering die de crisis teweegbrengt bij aardige, gewone mensen aan de verpauperende onderkant van de sociale piramide. De film legt daarnaast het mechanisme van vereenzelviging met een beroemdheid bloot: als je als mens niet ergens anders kunt zijn, dan kun je jezelf in ieder geval nog wijsmaken dat je iemand anders bent.

Spijt!

Spijt! – gebaseerd op het gelijknamige boek van Carrie Slee – is een jeugdfilm met een programma: pesten op school is een vorm van asociaal gedrag die grote schade teweeg kan brengen. Een pedagogische opzet is meestal geen garantie voor een goede film, maar Spijt! is zeer geslaagd. Er wordt ook voortreffelijk geacteerd in deze erg ernstig uitgevallen film – maar misschien past dat wel bij de weinig vrolijke wereld van hedendaagse dertienjarigen.

Frances Ha

Ze zijn net een gelukkig getrouwd stel, maar dan zonder de seks. Zo omschrijft eind-twintiger Frances haar kleinemeisjesvriendschap met Sophie. Ze doen alles samen. Rondhangen, tv kijken, nepvechten in ’t park. Als haar vriendje haar voorstelt om te gaan samenwonen, en Sophie dat met dat van haar ook daadwerkelijk doet, voelt Frances zich verward en verraden. Ze was toch al met iemand samen? Met Sophie. Ook als een vriendschap ‘uitgaat’ kan dat je hart breken.

Man of Steel

Superman heeft als filmpersonage twee problemen: hij is onkwetsbaar en hij is moreel zuiver op de graat. Hoe maak je een spannende film zonder werkelijke gevaren en morele dillema’s? Man of Steel slaagt erin om een van die problemen op te lossen. Superman heeft een waardige antagonist in de kwaadaardige Generaal Zod die over dezelfde krachten beschikt, waardoor er een geloofwaardige bedreiging ontstaat voor hem en de aarde, die Zod van mensen wil ontdoen. Minder geslaagd is de poging om van Superman een interessanter personage te maken.

The Last Sentence

Vanaf 1933 blijft journalist Torgny Segerstedt in column na column tegen Hitler schrijven, zelfs nadat hij een woedend telegram van Göring heeft gehad, zijn hond is vergiftigd, zijn baan wordt bedreigd en de koning hem op audiëntie ontbiedt. De luis in de pels wil van geen wijken weten en met zijn onverzettelijke houding brengt hij volgens zijn politieke tegenstanders het neutrale Zweden in gevaar.