Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Duider met een stevige mening

Dominique van der Heyde, opvolger van Ferry Mingelen, wil zichzelf niet te veel invloed toedichten op de politiek.

Dominique van der Heyde
Dominique van der Heyde

Ze wilde actrice worden, maar werd niet toegelaten op de Toneelschool. Na een studie politicologie belandde ze alsnog in het theater, maar dan dat van de politiek, op het Binnenhof. Daar werkt de 48-jarige Dominique van der Heyde al meer dan tien jaar, als politiek verslaggever voor het NOS Journaal, een grote rol in dat theater.

Minstens zo groot is haar nieuwe rol: vanaf 1 januari duidt ze de politiek voor het programma Nieuwsuur, ook van de NOS. Ferry Mingelen, die ze opvolgt, noemt het „de mooiste plek in politiek Den Haag”.

Bij de NOS noemen haar collega’s de opvolging „eigenlijk geen nieuws”, want „ze was de gedoodverfde opvolger”. Buiten de NOS was de overstap minder vanzelfsprekend. Daar klinkt kritiek, zeker sinds de laatste verkiezingscampagne, die zich richt op een ogenschijnlijk gebrekkig inzicht in de invloed die een Haagse journalist uitoefent. Dat bleek vooral in de behandeling van de plannen van het kabinet met de zorgpremie. Terwijl nog nergens enige opwinding over de premie was waargenomen, zei Van der Heyde: „Het wordt nog knap lastig voor Mark Rutte om dit uit te leggen aan zijn achterban”. Die achterban keek tv en inderdaad, een dag later konden zij en haar collega’s verslag doen van onrust onder VVD-kiezers. Uiteindelijk werd de maatregel aangepast. De vraag die bleef hangen: had Van der Heyde verslag gedaan van consternatie of had ze die gecreëerd?

Ze geeft critici ook voer met columns in dagblad Spits! waarin ze stevige meningen geeft. Zo zijn er teveel regels in Nederland en zijn stevige bezuinigen goed. Op AT5 gaf ze, als lesbische getrouwde vrouw, ook al eens haar standpunt over de weigerambtenaar. Vraag is of kijkers die ’s avonds haar politieke duidingen aanhoren, waarde hechten aan enige politieke neutraliteit.

Collega’s hebben Van der Heyde ook blijken van waardering gegeven. Zo won ze in 2011 een Tegel, een journalistieke prijs, voor de berichtgeving over ‘de brief van Klink’. Zij bracht die primeur.

Sommigen zagen de prijs als onderdeel van een voortgaand debat: moeten verslaggevers meer openheid geven over bronnen? Relevante vraag: waaróm was de brief van Ab Klink gelekt? Toen Van der Heyde het dilemma werd voorgelegd, bleken de moeilijkheden van haar vak haar niet bezig te houden: „Geen moment over nagedacht”.