Dit is hoe er eer wordt betuigd aan acteur James Gandolfini

Het plotselinge overlijden van acteur James Gandolfini heeft de filmwereld en filmfans beroerd. We kijken naar de verschillende eerbetonen aan de acteur die er online verschijnen.

Gandolfini (r) met Sopranos-bedenker David Chase in een foto uit 1999, het jaar dat de serie startte.
Gandolfini (r) met Sopranos-bedenker David Chase in een foto uit 1999, het jaar dat de serie startte. Foto AP/ Jill Connelly

Het plotselinge overlijden van acteur James Gandolfini, nog maar 51, heeft de filmwereld en filmfans beroerd. Hij speelde dan wel veel verschillende rollen, maar op het internet is er bijna geen kop te vinden waar ‘Sopranos’ niet in staat. Het was de rol die hem beroemd maakte en misschien wel een van de meest iconische in de tv-geschiedenis. We kijken naar de verschillende eerbetuigingen aan de acteur die er online zijn verschijnen.

Gandolfini in profiel

De meeste media besteden online in necrologieën aandacht aan het overlijden van Gandolfini (geboren 18 september 1961, Westwood, New Jersey). The New York Times loopt in een artikel door zijn leven heen, van zijn werk als vrachtwagenbezorger en manager van nachtclubs tot zijn eerste film, de lowbudgethorror Shock! Shock! Shock! en zijn werk als documentairemaker.

De grote aandacht gaat, misschien vanzelfsprekend uit naar zijn rol als kwetsbare maffiabaas Tony Soprano in hitserie The Sopranos, de rol van zijn carrière:

“The Sopranos (…) drew widespread acclaim for its detailed studies of the lives of its characters, and, at its center, Mr. Gandolfini’s portrayal of Tony Soprano, who was tightly wound and prone to acts of furious violence. (He beat and choked another mobster to death for insulting the memory of his beloved deceased racehorse, to name but one example.) (…) Tony Soprano (…) would continue to follow Mr. Gandolfini throughout his career.”

David Remnick van The New Yorker schrijft een kort eerbetoon aan Gandolfini, met de focus op zijn werk als Tony Soprano:

“Gandolfini was not a fantastically varied actor. He played within a certain range. Like Jackie Gleason, he’ll be remembered for a particular role, and a particular kind of role, but there is no underestimating his devotion to the part of a lifetime that was given to him. In the dozens of hours he had on the screen, he made Tony Soprano—lovable, repulsive, cunning, ignorant, brutal—more ruthlessly alive than any character we’ve ever encountered in television.”

Variety besteedt ook veel aandacht aan zijn Sopranos-rol en spreekt zelfs over ‘immortality’, onsterfelijkheid, die Gandolfini kreeg door zijn werk in de serie:

“Gandolfini brought a plethora of dimensions to the role of Tony, from a true sense of physical menace to disarming comedy, with practically every gradation in between.”

Variety benadrukt ook de keerzijde van dit succes: hoe kon hij nog uit de schaduw treden van zijn rol in de serie? Maar USA Today kopt: “veel meer dan Tony Soprano”. Volgens de site breidde hij zijn talent juist uit de laatste jaren van zijn leven:

“(…) a great actor who had added “producer” and “documentarian” to his skill set, and who was poised to make another run at TV stardom. To his fans, at least, this was not a man who was ready to fade to black.”

Zijn werk als producer wordt benadrukt en ook zijn werk als documentairemaker. Zo maakte hij in 2007 Alive Day Memories: Home from Iraq over Amerikaanse soldaten in Irak en hun terugkeer naar huis.

Bekijk het eerste deel van de documentaire. Kijk de andere delen hier:

De LA Times besteedt ook apart aandacht aan de laatste fase van de carrière van Gandolfini. Druk was hij, de laatste tijd, net klaar met het opnemen van de film Animal Rescue. Die gaat volgend jaar in première. Ook had hij het werk erop zitten voor zijn rol in een nog titelloze film van regisseur Nicole Holofcener, een comedy.

Ook had hij tv-series in de planning staan, schrijft de LA Times: Criminal Justice, voor HBO, en de comedy Taxi 22 voor CBS.

Nog een leuke toevoeging: onder andere de site Uproxx verwees naar aanleiding van Gandolfini’s dood naar een 25 jaar oud artikel uit The New York Times over zogenoemde ‘apartment gypsies’ in Manhattan. Een van hen? Juist, een nog volledig onbekende 26-jarige ‘Jim’ Gandolfini. “Hij woonde nooit langer dan tien maanden op dezelfde plek.”:

“I have a system down. I throw everything in plastic garbage bags and can be situated in my new place in minutes. Without my name on a lease, I’m in and out. I have no responsibilities.”

Lees hier nog een longread van Vanity Fair uit april 2012 waarin alle Sopranos-acteurs openhartig spreken over de serie

Gandolfini in reacties

Online stromen ook massaal reacties binnen uit de filmwereld op het overlijden van Gandolfini. Zo zetten zowel USA Today als persbureau AP verschillende steunbetuigingen en verdrietuitingen op een rij. Een paar daarvan:

Bedenker van The Sopranos David Chase:

“He was a genius. Anyone who saw him even in the smallest of his performances knows that. He is one of the greatest actors of this or any time. A great deal of that genius resided in those sad eyes. … For Deborah and Michael and Liliana (his wife and children), this is crushing. And it’s bad for the rest of the world. He wasn’t easy sometimes. But he was my partner, he was my brother in ways I can’t explain and never will be able to explain.”

Tegenspeelster in The Sopranos Lorraine Bracco:

“We lost a giant today. I am utterly heartbroken.”

Op Twitter reageert senator en oud-presidentskandidaat John McCain:

Twitter avatar SenJohnMcCain John McCain RIP James Gandolfini, one of the nicest guys I’ve ever met

Ook collega-acteurs reageren massaal:

Twitter avatar jimmykimmel Jimmy Kimmel I’m sadder about James Gandolfini than everyone else.
Twitter avatar octaviaspencer octavia spencer RIP James Gandolfini. So sad!!
Twitter avatar SusanSarandon Susan Sarandon So sad to lose James Gandolfini. One of the sweetest, funniest, most generous actors I’ve ever worked with. Sending prayers to his family.
Twitter avatar rickygervais Ricky Gervais Damn.
RIP James Gandofini.
An amazing actor that made arguably the greatest drama of all time, & a funny, sweet, gentle giant off screen.

The New York Times pakt het in een blog nog iets anders aan. De krant spreekt mensen in de TriBeCa, een wijk in Manhattan waar Gandolfini ooit woonde. Zo komt de oude bewaker van zijn appartementencomplex aan het woord:

“I’ve been here for seven years, and I can honestly say every time I opened the door for that guy, it was never with an attitude”

Gandolfini in foto’s

Niet geheel opmerkelijk pakken media ook uit met fotoseries van Gandolfini. Zo heeft persbureau AP een selectie uit zijn hele carrière. Ook The Guardian licht verschillende momenten in zijn leven uit: van Tony Soprano tot Gandolfini de basketbalfan. De LA Times besteedt in een serie uitsluitend aandacht aan de verschillende rollen van de acteur, ook die vroeg in zijn loopbaan.

Gandolfini als Tony Soprano (midden).

Gandolfini als Tony Soprano (midden). Foto AP/ HBO Anthony Neste

Gandolfini in video’s

The Daily Beast loopt door de carrière van Gandolfini aan de hand van video’s van zijn verschillende rollen. “His finest”, volgens de site, van True Romance en Crimson Tide tot The Man Who Wasn’t There en, natuurlijk, The Sopranos:

Hollywood Reporter herdenkt de acteur ook aan de hand van video’s, maar besteedt uitsluitend aandacht aan de tien belangrijkste Tony Soprano-momenten.

Ook wordt op YouTube naar aanleiding van zijn overlijden opnieuw een groot interview geüpload dat hij in 2004 gaf in het programma Inside the Actors Studio van James Lipton:

Tot slot misschien wel het mooiste eerbetoon, hoe klein ook: in de ijssalon waar de allerlaatste scène van The Sopranos werd opgenomen, in Bloomfield, New Jersey, werd er op de plek waar Tony Soprano zat met zijn familie een bordje neergezet: ‘gereserveerd’.

Foto AP/ Julio Cortez