De Man van Staal is terug op het witte doek - een terugblik op 75 jaar Superman

Superman wordt dit jaar 75. In 1938 verscheen de eerste Superman in een stripblad en hierop volgden hoorspelen, tv-series, games en films. Hierbij een beknopte historie van de bekendste superheld die vandaag zijn rentree in de bioscoop maakt in Man of Steel.

De bedenkers van Superman, Jerry Siegel en Joe Shuster, waren beiden kinderen van joodse immigranten (de vader van Shuster kwam uit Rotterdam). In de eerste editie van Superman (1939) treedt hij op tegen een mijneigenaar die zijn mijnwerkers onder onveilige omstandigheden laat werken.

‘Eigenlijk is hij te perfect’

Superman is in het fictionele universum van uitgeverij DC Comics de sterkste superheld van allemaal. Superman is eigenlijk te perfect, zo legt Peter Teffer in de filmbijlage van NRC Handelsblad uit:

“Hij kan vliegen, is supersnel en supersterk, kan zonder ruimtepak door de ruimte, enfin, wat kan hij eigenlijk niet? In de echte wereld is hij de bekendste en meest iconische superheld. Onverwoestbaar en een internationaal icoon: twee eigenschappen die het voor strip- en filmmakers tot een uitdaging maken om interessante en geloofwaardige avonturen te schrijven.”

Tekenfilms over Superman werden in 1941 en 1942 gemaakt door Fleischer Studio, die werd overgenomen door Famous Studio. De filmpjes kwamen als voorfilms in de bioscoop.

Acteur George Reeves speelde de Man van Staal in de Amerikaanse televisieserie Adventures of Superman in de jaren vijftig. In maar liefst 104 afleveringen trok hij het blauwe pak aan.

Nog altijd de bekendste en meest geliefde: Christopher Reeve speelde Superman in Superman (1978), Superman II (1980) en Superman III (1983). Hij baseerde zijn stijl op Cary Grant.

Een van de beroemdste afleveringen van de strip verscheen in 1992: The Death of Superman, waarin hij – ogenschijnlijk – het leven laat tijdens een gevecht met schurk Doomsday. Het overlijden van de geliefde held was nieuws in de Verenigde Staten:

Ook beroemd: de variant op Superman Red Son. Wat als Superman uit de Sovjet-Unie was gekomen, als zijn ruimtevaartschip was geland op een kolchoz in Kazachstan?

De matig ontvangen film Superman Returns verscheen in 2006. In dat jaar kwam daarnaast de documentaire Look, Up in the Sky: The Amazing Story of Superman. Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de superheld is deze in zijn geheel op YouTube geplaatst:

‘Vermakelijk, maar meer niet’

En nu verschijnt Man of Steel, geregisseerd door Zack Snyder met Henry Cavill in de hoofdrol, die als Superman niet de gravitas heeft van Christian Bale als Batman, of de twinkeling van zijn beroemde voorganger Christopher Reeve, zo schreef NRC-filmrecensent Peter de Bruijn gisteren, die de film drie ballen toebedeelde:

“Man of Steel is nadrukkelijk in het gelovige blue collar -Amerika geplaatst van boeren, truckers en vissers. In de behoefte om Superman in de werkelijke wereld te situeren, is de invloed van Nolan zichtbaar. Maar nadat het verhaal van Supermans oorsprong krachtig en fraai is verteld, gaat de film steeds meer lijken op een pompeuze pure effectfilm als Transformers. Enorme sprongen in het verhaal, dat van hot naar her gaat, maken het lastig mee te leven. Ondanks de 2,5 uur die hij tot zijn beschikking had, lijkt Snyder voortdurend tijd en adem tekort te komen om iets echt goed te doen. Wel vermakelijk, maar meer niet.”