Coach Lammers met België op WK hockey

Voor de Belgische spelers en hun Nederlandse bondscoach Marc Lammers is de World Hockey League in Rotterdam nu al geslaagd. België plaatste zich gisteren door een 6-3 zege op Ierland niet alleen voor de kwartfinales van het WHL, maar ook voor het wereldkampioenschap dat volgend jaar in Den Haag wordt gehouden. Het is voor het eerst sinds 2002 dat België weer is vertegenwoordigd op een WK hockey.

Lammers, die eerder met de Nederlandse hockeyvrouwen in 2006 wereldkampioen en in 2008 olympisch kampioen werd, heeft sinds zijn komst vorig jaar het niveau van de Belgische hockeyploeg verhoogd. Dat liet de ploeg eerder deze week in Rotterdam zien door met 3-1 van regerend wereldkampioen Australië te winnen. Na vier wedstrijden is België nog steeds ongeslagen.

Plaatsing voor het WK heeft Lammers deels te danken aan Nederland. De eerste drie ploegen van het toernooi in Rotterdam plaatsten zich voor de mondiale titelstrijd. Omdat Nederland als gastheer automatisch geplaatst is, was België zeker van deelname als het thuisland de halve finale zou bereiken. Dat deden de Nederlandse mannen gisteren door met 8-4 te winnen van Frankrijk.

Jeroen Hertzberger van HC Rotterdam was met drie doelpunten topscorer bij de Nederlandse ploeg, dat morgen in de halve finale tegen Australië speelt. The Aussies wonnen gisteren met 5-1 van India. In de andere halve finale spelen de Belgen tegen Nieuw-Zeeland, dat met 1-0 won van Spanje.

De Nederlandse Maartje Paumen, aanvoerder van het nationale team, is gisteren voor de tweede keer uitgeroepen tot speelster van het jaar.