Bernanke: stimulering VS afbouwen

De Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, gaat de aankoop van obligaties later dit jaar afbouwen en richt zich op een einde van het programma halverwege volgend jaar. Nu pompt de Fed via de aankoop van staatspapier nog 85 miljard dollar per maand in de economie.

Voorzitter Ben Bernanke maakte gisteren bekend dat de Amerikaanse economie de komende twee jaar waarschijnlijk iets harder zal groeien dan tot nu toe werd aangenomen. Door de positieve berichten acht hij het mogelijk om de zogeheten kwantitatieve versoepeling af te bouwen. Hij benadrukte dat dit stapsgewijs zal gebeuren. Bernanke vergeleek de maatregel met „de voet een beetje van het gaspedaal afhalen” en zei dat de Fed „niet op de rem trapt”.

De financiële markten waren al weken bang voor de aankondiging. Zij waren gewend geraakt aan het stimuleringsbeleid, dat de aandelenbeurzen flink heeft doen stijgen.