Assange schiet klokkenluider Snowden te hulp

Een vrouw in Hong Kong loopt langs een spandoek waarop steun wordt betuigd aan klokkenluider Edward Snowden.
Een vrouw in Hong Kong loopt langs een spandoek waarop steun wordt betuigd aan klokkenluider Edward Snowden. Foto AFP/ Phillipe Lopez

Julian Assange, oprichter van WikiLeaks, heeft NSA-klokkenluider Edward Snowden de hand gereikt. Hij zei tijdens een telefoongesprek met journalisten dat zijn advocaten met die van Snowden in overleg zijn om laatstgenoemde asiel te bieden in IJsland. Snowden bracht twee weken geleden aan het licht hoe de Amerikaanse geheime dienst NSA grootschalig miljoenen mensen aftapt.

Volgens Assange zijn beide partijen, in overleg met de regering van IJsland “in een proces van tussenhandel” asiel in het land te regelen. De man achter WikiLeaks, die zelf na grote onthullingen al een jaar op de Ecuadoriaanse ambassade in Londen zit uit vrees voor overlevering aan Zweden, wilde niet zeggen of hij ook met de 29-jarige Snowden zelf had gepraat.

Snowden zei eerder IJsland een mindere optie te vinden

Snowden, ex CIA-werknemer, zelf zit nog in Hong Kong. Hij heeft eerder aangegeven daar te willen blijven. Hij sprak ook nadrukkelijk over IJsland als asieloptie tijdens een livechat via de Britse krant The Guardian:

“De VS verlaten was een groot risico; NSA-medewerkers moeten dertig dagen van tevoren hun reis bekendmaken. Ik moest dus reizen naar een land waar ik niet meteen opgepakt zou worden. IJsland zou waarschijnlijk onder een grotere druk kunnen worden gezet door de VS.”

Snowden deed zijn onthullingen over het zogenoemde PRISM-programma van de Amerikaanse regering in de openbaarheid tegenover The Washington Post en The Guardian. Hij zei dat hij “niet in een wereld wil leven waarin alles wat hij doet of zegt afgeluisterd wordt”. De Amerikaanse overheid doet intussen strafrechtelijk onderzoek naar Snowden. Volgens de FBI heeft het publiceren van de informatie grote schade aan de VS en de veiligheid in het land veroorzaakt. De National Security Agency (NSA) deed naar aanleiding van de onthullingen aangifte bij het Amerikaanse ministerie van Justitie.